Ко ће бити председник Немачке?

Беате Кларсфелд кандидат је Партије Левице за председника Немачке. Њен противкандидат је Јоахим Гаук, кога су предложиле немачка владајућа коалиција, опозиционе социјалдемократе и "зелени".

Партија Левица, настала спајањем наследника бивших источно-немачких комуниста и Странке рада и социјалне правде (WASG), кандидовала је публицисту Беате Кларсфелд (73) за председника државе. Њен противкандидат је Јоахим Гаук, кога су именовале немачка владајућа коалиција и опозиционе социјалмдемократе и зелени.

Кларсфелд, немачко-француска новинарка, која живи у Паризу, позната је као ловац на нацисте и по својој неограниченој солидарности са Израелом, наводе немачки медији.

"Све демократе које не желе да бирају Гаука, имају сада једну праву алтернативу", рекао је шеф Левице Клаус Ернст, поводом именовања кандидата Левице, партије коју је канцелар Ангела Меркел у консултацијама за председничког кандидата искључила из дискусија.

Кандидат левице Кларсфелдова, која, како преносе немачки медији, математичко-политички гледано против Гаука нема шанси, постала је позната када је 1968. године ударила тадашњег канцелара Курта Георга Кизингера у лице због његове прошлости везане за Хитлерову партију и псовала га као нацисту.

Истог дана је по хитном поступку била осуђена на годину дана робије, али јој је, затим, то преименовано у четворомесечну условну казну.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 28. феб 2012, 08:51) - Veljko [нерегистровани]

Drma se

kod njih opasno. Gutenberg (ministar odbrane) je dao ostravku na meto ministra zbog doktorata. koler je dao ostavku n amesto predsednika zbog izjave u ulozi vojske u osiguravanju privrednihinteresa. Wulf odlazi jer je gradio kucu sa povlascenim kreditom. A nemozete ni zamisliti sta se sve desava na lokalnom nivou...Merkl gubi sledece izbore...
A nikad vise nece na silu mogi da istrebljuju levicare i socialiste... jedva cekam promenu vlasti ovde.

(понедељак, 27. феб 2012, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

"Ko ce biti predsednik Nemacke?"
Da li je ovaj tekst ozbiljno napisan ili je to samo sala?Ko ce biti predsednik to su se vec slozili vladajuce partije i opozicija osim PDS`a (partija levice)koji nemaju ni 10%glasova

(понедељак, 27. феб 2012, 20:46) - Салаш у малом Чачку! [нерегистровани]

Ово ми је улепшало вече:

Она је ошамарила Кизингера;Ајд,нека се усуди да шутне новинара!

(понедељак, 27. феб 2012, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Budi se Nemačka.

Pa i red je, da Nemačka kao zemlja Marksa i Engelsa pođe sada tim stopama. To je pozitivno.