Крузер остао без погона

Хиљаду путника и чланова посаде крузера "Коста Алегра" чека близу обала Сејшела да стигну спасилачки бродови, пошто је пожар на броду онеспособио моторе, котларницу и напајање струјом. Крузер припада истој компанији као и недавно насукана "Коста Конкордија".

Луксузни италијански путнички брод "Коста Алегра", који припада истој компанији као и недавно насукани крузер "Коста Конкордија", плута без погона са 1.000 путника и чланова посаде у близини Сејшела, пошто је пожар захватио котларницу.

Ватрогасна екипа је угасила пожар и нико није повређен, али на броду је нестало струје, мотори не раде, па је посада принуђена да шаље позив за помоћ бродовима који се налазе у близини.

Италијанска обалска стража саопштила је да ће најближи рибарски брод од 90 метара стићи на лице места око поноћи по италијанском времену, а још један брод ће стићи око четири сата након тога.

Први брод, како се очекује, неће евакуисати путнике, већ ће помоћи у успостављању радио контакта, јер опрема за комуникације "Коста Алегре" сада ради на резервном агрегату. Први брод за вучу ће стићи тек сутра око 15 часова.

Италијанска обалска стража саопштила је и да је контактирала локалне власти на Сејшелима и да се инцидент догодио око 200 миља од главног острва. Сејшелске власти су саопштиле да је помоћ на путу.

"Успоставили смо контакт с бродом и шаљемо помоћ", изјавио је Мајкл Розета, заменик начелника генералштаба Сејшела, додајући да нико није повређен.

Један владин функционер рекао је да су сејшелске власти у помоћ упутиле један авион, два брода за вучу и још неколико мањих бродова. Авион је већ стигао до брода и осмотрио подручје у коме је током протеклих година забележено више напада сомалијских пирата.

"Брод је безбедан, а бродови за помоћ су на путу. Капетан нас редовно обавештава о ситуацији", изјавио је портпарол италијанске обалске страже Козимо Никастро.

Брод је у суботу исполовио с Мадагаскара на путу за Сејшеле, а потом је требало да обиђе и Оман и Александрију.

Компанија "Коста Корчере" из Ђенове, у чијем је саставу угрожени брод, саопштила је да је обавештена о пожару и да ради све како би путници и брод били успешно спасени.

Много већи брод ове компаније, "Коста Конкордија" насукао се прошлог месеца код острва Ђиљо са 4.229 путника и чланова посаде, а у тој несрећи умрло је 32 људи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 28. феб 2012, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

dwfs

Sta je bre sa ovim brodovima. Treba to malo da se podmaze.