Маћеревич: Мислио сам да Руси умеју боље да броје војнике НАТО-а

Пољски министар одбране Антони Маћеревич категорично је одбацио оптужбе из Русије да су САД у тишини распоредиле целу борбену дивизију у Пољској, на граници с Русијом, и навео да је мислио да Руси умеју боље да броје војне снаге НАТО-а.

"Треба рећи да та изјава баш није озбиљна, доводи јавно мњење у заблуду. Заиста сам мислио да у Министарству одбране Русије умеју боље да броје војнике размештене на источном крилу НАТО-а. Заиста, није то дивизија ни на који начин, а ако погледамо руску војску размештену на границама с источним крилом НАТО-а, она је далеко превазишла више дивизија", рекао је Маћеревич пољској агенцији ПАП.

Маћеревич, који је у посети Лондону, рекао је да је батаљон далеко мања јединица од дивизије и да борбени батаљони НАТО-а на његовом источном крилу, у балтичким републикама и Пољској, имају чисто дефанзивни, одбрамбени карактер.

"Пољска, балтичке земље и Румунија, источно крило НАТО-а, имају право на одбрану и дејства која ће застрашивати и бранити од агресивне активности Русије и никакве лажи то неће променити", навео је Маћеревич.

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски, који заједно с Маћеревичем борави у Лондону, нагласио је да управо такве изјаве и активности Русије наводе Пољаке да размотре да ли би заиста тражили од савезника да разместе дивизију или чак две у тој земљи.

Портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков оптужио је САД да крше договоре између НАТО-а и Русије, наводећи да је Друга америчка оклопна бригада која треба да замени Трећу америчку оклопну бригаду, дискретно дошла у Пољску и разместила своја оклопна возила, а да је војна опрема Треће оклопне бригаде остала у Пољској и у балтичким земљама.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 12:32)
Bane [нерегистровани]

O Poljskoj

Putin je lepo rekao da nece nikog napasti da zapadne sluzbe dezinformisu Poljake i ostale balticke zemlje da bi one placale i odvajale vise novca za Nato.Oni iz straha zovu Amerikance da se stacioniraju kod njih kako bi ih zastitili od Rusa.A Rusi nece nikog napasti zasto bi to uradili.

(петак, 13. окт 2017, 07:01)
jadranin [нерегистровани]

Наивни Руси

као Француске собарице па оманули у пребројавању.Јесте али када би се играли. А Русима није до игре.Они се не играју већ прате и бележе како нато покушава да их окружи и сходно томе одговарају размештањем својих трупа.Ако неко мисли као овај Пољак да је Путин наиван човек тај је у дебелој заблуди.Мржња према Русима је неограничена.Одатле све потиче.Да смеју кад икад би они Русе покушали да разбуцају али, прпа бато као што рекох Путин се не игра.Имају пример Сирије.

(петак, 13. окт 2017, 00:28)
Sasa Kv [нерегистровани]

Bataljoni Divizioni

Iskreno da Rusi krenu ne bi vam pomoglo ni 100 diviziona !

(четвртак, 12. окт 2017, 22:39)
anonymous [нерегистровани]

Misle Ruse da slazu

Ne mogu Ruse da slazu, znaju Rusi sta pricaju.

(четвртак, 12. окт 2017, 19:27)
anonymous [нерегистровани]

Траже ђавола

Пољаци и Румуни немају друга посла.

(четвртак, 12. окт 2017, 19:04)
anonymous [нерегистровани]

Тертерије

Господину министру би препоручио да пажљиво прочита шта су Руси написали и доказали. Нису бројали војнике него оклопнп-механизована средства. У Пољској је била 3. оклопно механизована бригада. Њу је заменила 2. оклопно механизована бригада, али како.... Трећа је дошла са средствима, а отишли су само војници. Друга је дошча и са војницима и средствима. Тако да се сада у Пољској налазе средства ДВЕ оклопно механизоване бригаде (а то је дивизија) и војници 2. бригаде. О томе су Руси врло прецизно рекли, јер је војни контигент лако за два сата допуњује из Немачке. 

(четвртак, 12. окт 2017, 19:03)
anonymous [нерегистровани]

Borbeni bataljoni

Pa diviziju upravo i cine borbeni bataljoni