Земан нема већину у првом кругу, у другом кругу против Драхоша

Чешки председник Милош Земан није успео да освоји више од 50 одсто гласова у првом кругу председничких избора, па ће за две недеље одмерити снаге са Јиржијем Драхошом, бившим председником Чешке академије наука.

Резултати пребројаних гласова са скоро свих бирачких места показују да је Земан освојио 40 одсто гласова, а Драхош 26 одсто, преноси АП.

На трећем месту је бивши дипломата Павел Фишер са десет одсто гласова.

Уколико неки кандидат не освоји више до 50 одсто гласова у првом кругу, кандидати са највише гласова иду у други круг који је планиран за 26. и 27. јануара, наводи Ројтерс.

Анкете уочи избора су показале да је фаворит на изборима Земан (73), али да су мале шансе да у првом кругу премаши 50 одсто гласова, као и да ће се у другом кругу суочити са могућим снажним противником.

Његов најозбиљнији противник је Драхош (68), бивши шеф Чешке академије наука који се залаже за већу и дубљу интеграцију у Европску унију "прве брзине".

Британска агенција указује да је Земан познат по оштрој критици имиграције из муслиманских земаља, повезујући их са безбедносним претњама, а његов реизбор осликао би евроскептички став већине Чеха и јавно неприхватање миграната и избеглица.

Он је, како се наводи, за време свог председничког мандата, јачао односе са источним земљама, попут Кине и Русије, а запоставио односе са западним савезницима.

Како је агенција раније известила, чешки премијер Андреј Бабиш подржаће актуелног председника на председничким изборима.

Према његовим речима, Земан је "човек који се бори за националне интересе и не боји се да свој став искаже у Бриселу".

Иако је функција председника више церемонијална, шеф државе има важну улогу на то ко ће формирати владу, а како се наводи, подршка Бабиша Земану била је очекивана јер је и Земан подржао њега да формира владу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 09:40)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Земан је чешки патриота

Земан се бори за Чешку и то се Западу не свиђа.