Русија и Кина спремне за сарадњу око Корејског полуострва

Moсква и Пекинг су спремни да ојачају сарадњу да би се смањиле тензије на Корејском полуострву, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Саопштење је објављено после састанка заменика руског министра спољних послова Игора Моргулова и помоћника кинеског министра спољних послова Конга Суањуа.

Дипломате су "размениле ставове о ситуацији на Корејском полустрво и у североисточној Азији".

"Обе стране су нагласиле да Русија и Кина треба да ојачају сарадњу да би дошло до деескалације тензија и изналажења решења за читав низ проблема са којима се тај део региона сучава, а на бази заједнички израђених мировних иницијатива", наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског министарства, преноси Тас.

Кинески председник Си Ђинпинг је пре два дана током телефонског разговора са јужнокорејским председником Мун Џае Ином поздравио недавно остварени напредак у међукорејским разговорима, саопштено је из Муновог кабинета.

Tоком разговора одржаних у уторак, Северна Кореја саопштила да ће њени спортисти учествовати на Зимским олимпијским играма које се наредног месеца одржавају у Јужној Кореји, подсећа Ројтерс.

Северна и Јужна Кореја сагласиле су се да 15. јануара одрже преговоре на радном нивоу, у Тонгилгаку, на јужнокорејској половини граничног насеља Панмунджом, јавила је агенција Јонхап.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 19:02)
anonymous [нерегистровани]

Уз јаку Русију и снажну Кину

ситуација у свету може бити мање лоша, па и Српска Нова година се код нас може славити спокојније и радосније.

(субота, 13. јан 2018, 18:49)
Dragan Stanković - Stane [нерегистровани]

Rusija i Kina, ili Kina i Rusija - Svejedno!

Uveren sam da ove dve zemlje mogu i imaju nameru da problem Koreje (Sev. i Južne) reše korenito i na duge staze. Tako da posle skoro jednog veka ova zemlja postane što je bila - jedna zemlja jednog naroda. To je dug i bolan proces, ali je svakako moguć! SAD nisu u stanju da ugase žarište, već samo da ga stvaraju...