Медији у САД: 38 минута панике и страха у рају Хаваја

Амерички медији и данас као прву вест доносе причу о лажној узбуни на ракетни напад на Хаваје, оцењујући да су становници те савезне државе, коју називају "рајем", претрпели 38 минута панике и "примарног страха".

Еј-Би-Си њуз преноси изјаву Валери Тарнер, становнице Кауаија, која се са двоје деце затворила у купатилу и искусила "најдужих и најстрашнијих 38 минута у животу", пошто су широм Хаваја грађани јуче добили лажно упозорење на претњу балитичком ракетом.

Тек венчани пар Фил и Кејт Фарм, који су на Хаваје дошли на медени месец у хотел "Гранд Хајат Кауаи", рекли су да их је особље одвело кроз кухињу у подрум да чекају аларм.

Када је чуо упозорење за лансирање ракете, "настала је паника и страх", рекао је Фил Фарм за Еј-Би-Си.

"То је примарни страх који се налази, претпостављам, у дубини вашег срца", каже Фарм.

Ен-Би-Си њуз је објавио и временски преглед дешавања у 38 минута који су "ужаснули" грађане Хаваја.

У 8.07 по локалном времену, Агенција за ванредне ситуације Хаваја (Хи-ЕМА) шаље право упозорење на напад балистичком ракетом телевизијама, радио-станицама и на телефоне, уместо примарног, интерног теста који је био у плану.

Након три минута, контактирана је америчка Пацифичка команда како би потврдила да није било лансирања ракете, а полицији у Хонолулуу је саопштено да је то била лажна узбуна, након чега полицајци излазе са сиренама да обавесте становништво.

У 08.13 Хи-ЕМА је у могућности да повуче обавештење о опасности, што значи да сви они који нису примили поруке први пут јер им телефони нису били укључени или нису имали сигнал у том тренутку, неће примити никакву поруку када упале телефон или добију сигнал.

Четири минута након тога, чланица америчког Конгреса Тулси Габард прва је званичница која објављује на друштвеној мрежи Твитер да је обавештење о правој опасности била грешка.

Само минут после тога, Хи-ЕМА шаље своје званично саопштење за јавност на друштвеним мрежама да је обавештење била лажна узбуна, али сви они који немају приступ Твитеру или Фејсбуку "још увек се налазе у мраку".

У 08.24, гувернер Хаваја Дејвид Иџ на Твитеру дели саопштење Хи-ЕМА-а, како би проширио вест, а шест минута после тога додаје обавештење о лажној узбуни и на својој Фејсбук страници.

У 08.45, навршава се 38. минута испуњен паником и страхом у којем Хи-ЕМА тим добија одобрење Система за обавештења и узбуне (ФЕМА) да пошаље ново обавештење на све уређаје који имају могућност вајрлес интернет конекције које гласи "Лажна узбуна. Нема претње од ракете или опасности по државу Хаваји".

Након 45 минута, гувернер Иџ излази пред медије и говори да је "људском грешком послата лажна узбуна", а четири минута након тога његова изјава је објављена на друштвеним мрежама.

У 13.00 по локалном времену и неколико сати касније, Иџ и Верн Мијаги који је шеф Хи-ЕМА-е, одржавају конференцију за новинаре на којој износе детаљан сплет догађаја према времену, а Иџ наводи да влада зауставља све будуће вежбе узбуне док Хи-ЕМА не спроведе потпуну истрагу о овом догађају.

Си-Ен-Ен доноси наслов "Од раја до панике: Становници Хаваја и туристи бежали у заклон у страху од ракетног напада".

"Мислите - о Боже, хоћемо ли умрети? Је ли ово стварно ракета која стиже ка нама или је само тест" навела је 24-годишња Азбел коју је заједно са њеним момком и стотинама других гостију у хотелу особље "окупило као краве" у подруму.

"Људи плачу и очигледно су ужасно уплашени", рекла је она.

Како је АП известио раније, гувернер Хаваја се говорећи на конференцији извинио за "бол и забуну" које је изазвало лажно упозорење.

Док је председник локалног парламента Хаваја Скот Саики рекао да је неко притиснуо погрешно дугме, из Беле куће је саопштено да се радило искључиво о "државној вежби".

Саики је изјавио да је систем, за који је становницима Хаваја речено да се на њега могу ослонити, потпуно заказао.

Амерички председник Доналд Трамп је обавештен о ситуацији на Хавајима где је грађанима упућено упозорење на опасност од балистичке ракете уз реченицу "Ово није вежба".

"Председник је упознат са ситуацијом у вези са вежбом за ванредне околности на Хавајима. Реч је искључиво о вежби", рекла је портпаролка Беле куће Линдзи Волтерс, пренео је Ројтерс.

Хаваји су у децембру прошле године тестирали сирену за упозорење од нуклеарног напада по први пут од завршетка Хладног рата.

Тестирања су уследила након растуће претње од ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје.

Пјонгјанг је у септембру 2017. извршио свој шести нуклеарни тест.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 16:04)
anonymous [нерегистровани]

(не)намерно

Рат са Северном Корејом ће тако и почети - са лажном дојавом, односно вешћу. А док се докаже ко је слагао, ни смо већ далеко отишли у нуклеарно пркно.

(недеља, 14. јан 2018, 13:56)
Boki [нерегистровани]

Nema tu greske

Niko tu nista nije pogresio, politika sejanja straha na kasicice pa posle se lakse predje mentalno u ratno stanje.

(недеља, 14. јан 2018, 12:46)
anonymous [нерегистровани]

greskom pritisnuta dugmad i odosmo svi

Hm, a da su, kojim slucajem komandant Pacificke flote admiral Skot Svift ili pak predsednik Tramp pozurili i isto tako pritisnuli greskom neko dugme - ono crveno, Severna Koreja bi bila kolateralna steta u stilu: "Eto, desilo se."