Немачка и Француска усвојиле резолуцију о ближој сарадњи

Поводом обележавања 55. годишњице потписивања Јелисејског споразума о пријатељству између две земље, парламенти Немачке и Француске усвојили су заједничку резолуцију у којој се истиче потреба за ближом сарадњом.

Јелисејским споразумом, потписаним 1963. обележено је помирење између Француске и Немачке после Другог светског рата, а француски и немачки посланици су, усвајањем заједничке резолуције којом се признаје значај тог споразума, позвали на нови споразум о продубљењу партнерства.

На специјалној седници немачког парламента у Берлину, председник француске Националне скупштине Франсоа де Рижи рекао је посланицима да је мултилатерализам "тајна успеха Европе", преноси АП.

"Јачање сарадње између наше две земље је предуслов за јачање Европе", истакао је Рижи.

Немачки посланици су, по завршетку седнице свог парламента, присуствовали седници француског парламента у Паризу, предвођени председником Бундестага Волфгангом Шојблеом.

"Француско-немачка сарадња успешна прича"

Шојбле је, обраћајући се француским посланицима у Паризу, рекао да је "француско-немачка сарадња успешна прича".

"Ни Немачка ни Француска немају будућност без Европе", поручио је Шојбле, у говору на француском језику.

"Немачки и француски посланици одлучили су да усвоје резолуцију у којој од својих влада траже да 'прилагоде основне принципе Јелисејског споразума' како би се одговорило на нове изазове глобализације", рекао је Шојбле.

Међу тим изазовима, Шојбле је навео миграције у свету, опасности од међународног тероризма, оружане сукобе на спољним границама Европе, притисак ауторитарних режима и сепаратистичких тежњи, као и развој међународних финансијских тржишта.

Француски посланици су гласали са 133 гласа према 12, уз двоје уздржаних, за резолуцију коју су њихове немачке колеге претходно усвојиле.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 23. јан 2018, 07:42)
anonymous [нерегистровани]

pozdrav

a ko je kriv nemcima za drugi rat i to sto je Francuzima pripao Alzas? a i taj Alzas je cas na jednoj cas na drugoj strani. Pri tom ne zaboravi ni prvi svetski rat. Tu su Francuzi doduse kao pobednici pretprpeli velike gubitke od strane Nemaca. Prema tome da se ne lazemo Neka budu srecni sto imaju drzavu. koja je da se ne lazemo je izuzetna. pozdrav. :)

(понедељак, 22. јан 2018, 23:55)
anonymous [нерегистровани]

prestanite vise sa ovim

Da, da, pomirenje ali Alzas i Lorena ostaju Francuskoj sto je bio jedan od osnovnih nesporazuma Francuske i Nemacke. Lako je sad pricati o pomirenju kada je Francuska dobila sve sto je zelela a Nemacka izgubila sve sto je htela, do nogu je potucena u Drugom svetskom ratu i uz to i dan-danas ima baze anglosaksonskih vojnika na svojoj teritoriji i stigmatizovana je kao drzava koja je pocinila genocid i ratne zlocine nevidjene u dosadanjoj ljudskoj istoriji (sto i nije da nije tacno). Ali nije stvar u tome nego mi je muka da se francusko-nemacko pomirenje predstavlja kao neka ne znam kakva uspesna prica jer moramo uvek imati u vidu sve sto je gore navedeno.