Комитет Конгреса САД: Нема доказа о сарадњи са Русијом

Обавештајни комитет Представничког дома америчког Конгреса објавио је да није пронашао никакве доказе да је Русија сарађивала са било којим чланом изборне кампање актуелног америчког председника Доналда Трампа.

Ово су иницијални закључци чланова Републиканске странке из извештаја објављеног у понедељак који има више од 150 страна и више од 25 препорука, преноси Ен-Би-Си.

У уторак ће тај извештај бити предат демократама како би они били у могућности да га прокоментаришу, а затим ће Комитет гласати о поступку укидања ознаке тајности са извештаја како би могао да буде објављен, на шта ће се чекати најмање месец дана.

Како Ен-Би-Си наводи, очекује се да ће демократе највероватније одмах оспорити тај извештај пошто су месецима упозоравале на пристрасно вођење истраге која је, према њиховим тврдњама, имала за циљ да заштити председника из Републиканске партије.

Републикански конгресмен Мајк Конвеј рекао је да исцрпна истрага на крају није пронашла дефинитивни доказ да је Трампова кампања сарађивала са било киме из Русије ради утицаја на изборе.

Конгресмен је такође порекао да било какви закључци чланова Републиканске странке служе да се подрије истрага специјалног саветника Роберта Милера, који посебно води истрагу о руском мешању.

"Не радимо ништа. Не говоримо ништа чиме од њега тражимо да престане. Не тражимо од њега да не истражује ништа", изјавио је Коневеј.

Међу закључцима који су у понедељак објављени налази се и један у којем конгресмени одбацују оцену америчких обавештајних служби која је објављена у јануару 2017. године о томе да је руски председник Владимир Путин наводно у америчкој изборној кампањи стао на страну Трампа.

Констатовали су да је Русија изводила бројне сајбер нападе путем друштвених мрежа на америчке политичке установе у 2015. и 2016. години, али су и истакли да је администрација тадашњег председника Барака Обаме имала "млак" одговор.

Конгресмени су у извештају такође нагласили "проблематичне контакте високих званичника обавештајне заједнице и медија".

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 14:22)
anonymous [нерегистровани]

A......!

Nema dokaza da se Rusija mesala u predsednicke izbore u Americi ! A sada bi bilo lepo i ljudski , da se lepo izvnite Rusiji za lazno klevetanje !