Рус у егзилу пронађен мртав у Лондону

Држављанин Русије у егзилу Николај Глушков, иначе блиски пријатељ покојног олигарха Бориса Березовског, пронађен је мртав у својој кући у Лондону, наводи британски "Гардијан", позивајући се на изјаве његових пријатеља.

Николај Глушков (68) је затражио политички азил у Британији након што је у Русији осуђен за проневеру, објашњава лондонски дневник.

Његово тело пронашли су чланови његове породице и пријатељи протекле ноћи, а узрок смрти је за сада непознат, пише Гардијан.

Један од пријатеља Николаја Глушкова, новински уредник Дамијан Кудрјавцев, објавио је вест о његовој смрти на својој страници на Фејсбуку.

Глушков је 1990-их радио за руску државну авио-компанију "Аерофлот" и аутомобилску компанију "Лого ВАЗ" Бориса Березовског.

Године 1999, када је Березовски дошао у сукоб с Владимиром Путином и побегао у Британију, Глушков је оптужен за прање новца и проневеру, након чега је провео пет година у затвору, а 2004. је пуштен.

Протеклих година Глушков је живео у Лондону, где је добио политички азил.

Истраживао је околности смрти Березовског, а једном пријатељу је 2013. написао у имејлу да је дошао до "много нових чињеница које су од великог значаја".

Године 2017, на суђењу у одсуству у Русији, Глушков је осуђен на осам година затвора по оптужбама да је украо 123 милиона долара из компаније у којој је радио.

Глушков је иза себе оставио двоје одрасле деце, сина и ћерку, као и бившу жену, која живи у Москви. Верује се да његова ћерка Наташа живи у Британији, наводи британски лист.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 19:17)
anonymous [нерегистровани]

Zbir

Spijuni zive opsnim zivotom,obe strane hoce zavrsenog posla
da ih maknu.