Туча у турском парламенту због изборног закона

Након што је турски парламент усвојио измене изборног закона, међу посланицима избила туча. Опозиција тврди да се тиме може отвара пут изборним преварама и угрожава регуларност избора који се одржавају идуће године.

Изборни закон даје политичким странкама зелено светло за формирање предизборних савеза и преиначење изборних прописа пре избора 2019. године, а одобрен је у парламенту након маратонског  заседања, када је избила туча између између владајућих и опозиционих партија, преноси турски Хуријет.

Закон од 26 чланова, одобрен већином гласова владајуће Странке правде и развоја (АКП) и Странке националног покрета (МХП) у раним јутарњим сатима, наишао је на оштар отпор опозиционих странака, Републиканске народне странке (ЦХП) и Народне демократске странке (ХДП).

Заменик парламентарне групе ЦХП Озгур Озел рекао је новинарима на конференцији за новинаре да су "били сведоци срамног тренутка у историји демократије".

"Битка у парламенту је завршила, али ми ћемо се борити за изборну безбедност на све могуће начине. Ићи ћемо на Уставни суд због неуставности ових одредби", рекао је Озел.

Посланици ЦХП-а навели су да је АКП донела одлуку да пакет изборног закона "прође" ноћу у парламенту "како би сакрила пакет од јавности".

Листићи на које није ударен жиг месног изборне комисије и даље ће бити важећи, чиме се формално легализује пракса која је изазвала жестоке критике и забринутост посматрача на прошлогодишњем референдуму.

Припадници снага безбедности моћи ће ући у биралиште на позив бирача, чиме влада жели да спречи наводно застрашивање забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) на курдском југоистоку земље. Влада оптужује прокурдску странку ХДП да је продужена рука ПКК-а и да профитира захваљујући застрашивању бирача.

Опозиционе странке упозоравају да ће ове мере учинити бројање гласова мање транспарентним.

Турску идуће године очекују председнички и парламентарни избори. 

број коментара 0 пошаљи коментар