Случај Скрипаљ: Одакле потиче "новичок"

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да највероватнији извор "новичока" може бити сама Британија, или Чешка, Словачка и Шведска.

Захарова је у том контексту поменула и САД, али је навела да је то "под знаком питања".

Лондон тврди да је нервни агенс "новичок" коришћен за тровање бившег руског двострукок шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Захарова тврди да су те земље, а не Русија, интензивно тестирале ту супстанцу од краја деведесетих година прошлог века.

"Порекло те токсичне супстанце је највероватније из земаља које су вршиле интензивна истраживања 'новичока' од краја 90-их. То су Велика Британија, Словачка, Чешка Република и Шведска", рекла је Захарова за ТВ станицу Русија 24, наводећи да су САД, међутим, "под знаком питања", преноси Тас.

Министри спољних послова Шведске и Чешке, као и словачко Министарство спољних послова су одбацили наводе Захарове.

Шведска министарка Маргот Валстром је те тврдње одбацила као "неприхватљиве и неосноване".

"Одлучно одбацујемо неприхватљиве и неосноване наводе портпаролке руског МСП да нервни агенс коришћен у Солсберију можда потиче из Шведске. Русија би уместо тога требало да одговори на питања Британије", написала је Валстром на Твитеру.

Чешки министар спољних послова Мартин Стропњицки је, такође, као неосноване одбацио наводе Захарове.

"Ово је пример манипулисања информацијама у јавности са изузетно спекулативном поруком која не може бити доказана", написао је на Твитеру Стропњицки, преноси Ројтерс.

Чешка министарка одбране Карла Слечова је наводе Захарове назвала апсурдним.

Недавно је руски изасланик у ОЕБС-у Александар Лукашевич изјавио да је "новичок" можда произведен у британској војној лабораторији у Портон Дауну код Солсберија, града у којем су Скрипаљеви нађени у коми.

"Сасвим случајно, владина лабораторија задужена за оружје за масовно уништење налази се у близини Солсберија, у Портон Дауну. Ако Лондон са сигурношћу наводи да је тај нервни агенс новичок, то значи да они тамо имају формулу и узорке – а сасвим је могуће да они то и производе", рекао је у четвртак Лукашевич, преноси Тас.

Према његовим речима, "изумитељ овог агенса, В. Мирзојанов, преселио се у САД пре много година".

"Тамо је одведен заједно са документацијом која садржи прецизне информације о том хемијском агенсу", рекао је Лукашевич на седници сталног комитета ОЕБС-а.

Како је додао, што се тиче Руске Федерације, "ниједан развојно-истраживачки рад под шифром 'новичок' никада није организован у тој земљи".

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у енглеском граду Солсберију, 4. марта.

број коментара 11 пошаљи коментар
(недеља, 18. мар 2018, 15:25)
anonymous [нерегистровани]

Dokazi

Neke zemlje navedene u komentaru Zaharove odlucno odbacuju njene komentare kao neosnovane i bez dokaza. Medjutim kada su te iste zemlje po hitnom postupku podrzale britanske optuzbe protiv Rusije, za to nisu bili potrebni nikakvi dokazi. Na zdravlje!!

(недеља, 18. мар 2018, 15:19)
anonymous [нерегистровани]

a kako znaju da je bas taj gas...

Kako znaju ime i sve u Britaniji.....Bas cudno tolike godine spijuni zivjeli u Britaniji i bas sada ih napadali Rusi?

malo naivno?
Drugi put Britanci smislite nesto bolje sto jos nismo gledali.....

(недеља, 18. мар 2018, 13:25)
anonymous [нерегистровани]

Šuplja

Đak prvak bi ovo pametnije organizovao nego ove zapadne (ne)sigurnosne službe. 

(недеља, 18. мар 2018, 11:58)
anonymous [нерегистровани]

Providno !

Da bas pred izbore u Rusiji nadjete nesto neosnovano kako bi optuzili Rusiju i omeli izbore u istoj !

(недеља, 18. мар 2018, 09:50)
anonymous [нерегистровани]

poreklo gasa

Kako ga englezi odlicno poznaju mogao je biti proizveden u bilo kojoj laboratoriji. Recimo nekoj od bivsih republika SSSR-a, Velikoj Britaniji ili pak bilo gde na svetu.

(недеља, 18. мар 2018, 09:27)
anonymous [нерегистровани]

zapadnjacka logika

To je kao kad bih ja zgazio Mercedesom na pesackom prelazu neku osobu u svojoj zemlji, a moja zemlja okrivi Nemacku i od nje trazi objasnjenja posto je Mercedes (u ovom slucaju oruzje) proizveden u Nemackoj. A mene niti ko trazi niti pita za zdravlje. Smesno. I naivno.

(недеља, 18. мар 2018, 01:27)
anonymous [нерегистровани]

Sumnjiva brzina prepoznavanja

Bez obzira sto je forenzika jako iznapredovala u sadasnjosti, meni je gotovo neverovatno da se ovakvom brzinom ustanovi o kom agensu, tj otrovu je rec... Drugo, isto tako zanimljivo je to da su uzorak morali sa necim da uporede, sto znaci da su u najmanju ruku imali formulu ovog otrova, a sto dalje implicira da su ga mogli i sami sintetizovati.
Sva ova pisanija je bez veze , jer je ovo sa trovanjem bivseg spijuna i njegove cerke strasna podmetacina uperena protiv Rusije, i niko ziv me ne moze ubediti da nije tako!

(недеља, 18. мар 2018, 00:57)
anonymous [нерегистровани]

izbori

Da li ovo spada u nenamerno mesanje u izbore u Rusiji?

(недеља, 18. мар 2018, 00:47)
anonymous [нерегистровани]

Gde su sada

Englezi da se izvine Rusiji zbog lažnih optužbi??? Sada ćute kao mule, a kada su ootuživali, urlali su iz sveg glasa...

(недеља, 18. мар 2018, 00:20)
lisinac [нерегистровани]

Naivna obmana

Ova afera je iscenirana sa ciljem da ima uticaja na glasače u toj meri da se nemože uopšte uporediti sa manipulacijom u Washingtonu.
Ona je providna do te mere da se može slobodno reći do ta Amerika se morati da se postidi do te mere da im se vise ništa nemože verovati pa ma šta kazali.