ЕК тужи шест држава због загађења ваздуха

Европска комисија одлучила је да Европском суду правде тужи Немачку, Француску, Мађарску, Италију, Румунију и Британију због кршења одредби о квалитету ваздуха.

Комисија је раније најавила да ће се обрачунати са чланицама у којима је загађење ваздуха више него што европски прописи дозвољавају.

Француска, Немачка и Британија биће тужене због непоштовања ограничења азот-диоксида, а Мађарска, Италија и Румунија зато што нису успеле да смање ниво загађујућих честица, преноси Ројтерс.

"Комисија је морала да закључи да у случају шест држава чланица, предложене додатне мере нису довољне за усклађивање са стандардима што пре", рекао је европски комесар за екологију Камену Вела.

Он је навео да су Шпанија, Словачка и Чешка избегле суд тако што су обећале мере које ће им омогућити да испуне стандарде ЕУ о квалитету ваздуха.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 17:21)
anonymous [нерегистровани]

Dobice od...

Velike Britanije malo sutra pare. Oni i tekuce ovaveze u EU ne placaju

(четвртак, 17. мај 2018, 17:10)
Воронцов [нерегистровани]

Ако би неко платио казну,

Због загађења ваздуха онда би сав тај новац требало уложити у садњу шума. Ако се не уложи у пречистиваче ваздуха, а то је шума онда је свака казна узалудна.

(четвртак, 17. мај 2018, 15:13)
Dragoljub-Minhen [нерегистровани]

Prvi korak !

Prvo doneti presudu i stopirati dizelase, pa posle tuzakanja i pravni trikovi koliko god hocete, jer stanje je stvarno uzasno!