Филип: Снаге реда су браниле Републику

Француски премијер Едуар Филип изјавио је да је отворен за нове мере у корист радника с најнижим зарадама, а то је поручио у тренутку када се влада припрема за суочавање с још једном рундом протеста "жутих прслука" у Паризу у суботу.

У обраћању посланицима, Филип је нагласио да су снаге реда током протеста прошле суботе "браниле Републику" и да су "оличење Републике", а да су биле жртве "невероватно разулареног насиља чији је циљ био напасти, повредити, па чак и убити", преносе француски медији.

Уједно је најавио да ће "изузетно обимне снаге", као појачање за 65.000 припадника безбедносних снага, бити у суботу, 8. децембра, распоређене широм земље, преноси Ројтерс.

"У ситуацији с којом се суочавамо, сви смо дужни да будемо разборити и одговорни – и посланици, и чланови владе, и локални званичници, и аутори новинских уводника, и грађани", рекао је премијер, преносе француски медији.

Премијер је позвао "жуте прслуке" да у суботу остану код куће како би се заштитили од оних који би могли да протесте искористе за сопствене циљеве, након што су протести прошле суботе прерасли у нареде и пустошење.

Уз то, поздравио је лидере синдиката и локалне званичнике који се придружују позивима владе на мир.

Обећао је, такође, да ће кривци за штету причињену Тријумфалној капији "бити пронађени и приведени правди".

"Згроженост, коју сам осетио када сам видео слике оштећене Тријумфалне капије, осетили су и милиони Француза", истакао је Филип.

Он је рекао да је влада "увек поштовала слободу протестовања", али да је, с обзиром на нереде прошле суботе, "Министарство унутрашњих послова позвало све који намеравају да протестују у суботу, да од тога одустану како не би били ухваћени у замку изгредника".

Учесници протеста су прошле суботе палили аутомобиле, пљачкали продавнице и оштетили Тријумфалну капију графитима и разбијањем унутрашњих експоната у најгорим нередима у француској престоници у протеклих пет деценија.

Француски премијер је синоћ саопштио да влада одустаје од планираног повећања пореза на гориво у 2019, али "жути прслуци", којима су се придружиле и друге протестне групе, не одустају од најављених протеста у суботу, четврту заредом.

Филип је данас, међутим, признао да владин уступак кад је реч о повећању пореза на гориво не задовољава захтеве свих демонстраната.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 09:09) - anonymous Lala [нерегистровани]

Niko srećniji od :

proizvođača žutih prsluka .

(четвртак, 06. дец 2018, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

"Proleće"

Као бумеранг преобучено у жуто „арапско пролеће“ поранило!

(четвртак, 06. дец 2018, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

rec Republika znaci mnogo u francuskoj

samo zbog upotrebe reci republika u ovom kontekstu ce mu ponovo izaci narod ma ulice.

(четвртак, 06. дец 2018, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

А ови жути... монархисти, шта?

Мисли човек: "република" крупна реч, може да се искористи као заклон!