Усвојен пакт УН о миграцијама

Генерална скупштина Уједињених нација великом већином гласова усвојила је Генерални пакт о миграцијама, први међународни документ којим покушава да се регулише та област.

За усвајање такозване Маракешке декларације гласале су 152 чланице Уједињених нација, а против су били – Сједињене Америчке Државе, Израел, Мађарска, Пољска и Чешка, пренео је АП.

Број држава које су подржале тај документ мањи је него у Маракешу, када су почетком децембра за њега гласале 164 државе.

Документа која усваја Генерална скупштина нису убавезујућа, али се оцењује да је изузетно важно што су се Уједињене нације укључиле у борбу против илегалних миграција, јер је кријумчарење људи већ постало индустријска грана широм света.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изнео је податак да је од 2000. године живот изгубило више од 60.000 миграната и истакао да је то срамота за читав свет.

Заговорници Пакта наводе да мигранти дају значајан допринос светској економији тако што у богатим државама ублажавају проблеме због мањка радне снаге, а с друге стране допринисе и привредама својих земаља, јер родбини која тамо живи шаљу новац.

Противници Пакта указивали су да је реч о покушају да се миграције легализују на рачун суверенитета држава, а одбацили су аргументе да он није обавезујући и да свака земља задржава суверено право да одређује режим на својим границама и да утврђује сопствену миграциону политику.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. дец 2018, 03:15) - nb [нерегистровани]

Nije zalosno to sto se...

...Madjari osecaju da Madjarska pripada Madjarima, Izraelci, Cesi, Amerikanci, da njihove zemlje takodje pripadaju njihovim narodima. Zalosno je to sto se te krize namerno izazivaju da bi se ostvarili neki ciljevi mocnika.

(четвртак, 20. дец 2018, 02:27) - Филарет [нерегистровани]

Превод

Да ли је текст споразума преведен на српски и негде објављен? Колико знам није.

(среда, 19. дец 2018, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Strava..

Narod niko nepita!!!! Niko to ne zeli..