Савет безбедности УН усвојио резолуцију о Блиском истоку

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је прву резолуција о Блиском истоку, која позива на "интензивирање дипломатских напора" како би се обезбедио мир на том подручју. Одобрена и борба против пирата.

На Савету безбедности Ујединјених нација усвојена је прва резолуција о Блиском истоку у последњих пет година, која позива на "интензивирање дипломатских напора" како би се обезбедио "разумљив, праведан и трајни мир на Блиском истоку".

Амерички званичници нагласили су током конференције да је сврха усвојене резолуције да подржи циљеве разговора о палестинској државни које је покренула новембра 2007. године администрација председника Џорџа Буша у Анаполису.

Текст резолуције се само индиректно бави жалбама Израелаца и Палестинаца, позивајући их да избегну "кораке који могу подрити поверење или нанети штету исходу преговора".

САД и Русија, које су се сукобиле последњих месеци око руске инвазије на Грузију, направиле су заједно нацрт ове прве резолуције СБ о блиско-источном сукобу после маја 2004. године.

Палестински преговарач Саеб Ерекат је поздравио резолуцију и додао да се нада да "неће бити само придодата архивама других резолуција које до сада нису биле спроведене".

Америчка администрација је хтела да се споразум о палестинској држави постигне до краја 2008. године, али све страна сада тврде да се то неће десити.

У говору пред Саветом безбедности, амерички државни секретар Кондолиза Рајс оценила је као катастрофалну ситуацију на Блиском истоку 2001. године када је Буш преузео дужност од Била Клинтона.

Рајсова је изјавила да је до 2007. "свима постало јасно да не постоји алтернатива визији председника Буша о палестинској држави и о држави Израел".

Одобрена борба против пирата

Савет безбедности УН једногласно је усвојио нову резолуцију којом се одобрава наставак међународних операција против пирата у Сомалији, а која под одређеним условима предвиђа и акције на тлу или у ваздушном простору те земље.

Текст резолуције предложиле су Француска, Грчка, Либерија, Белгија и Јужна Кореја, а односи се на период од годину дана.

То је четврти документ који је Савет безбедности УН усвојио од јуна у циљу борбе против пирата дуж сомалијских обала.

Шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд изјавио је да је усвојена резолуција "ново оруђе" у борби против оних који планирају или су одговорни за пиратске нападе са сомалијске територије.

Став Велике Британије да свака употреба силе мора истовремено да буде "нужна и одмерена", истакао је Милибанд.

Милибанд је, такође, рекао да ће све међународне операције на територији Сомалије морати претходно да добију дозволу сомалијских власти.

број коментара 0 Пошаљи коментар