Завршен самит лидера Јужне Америке

Лидери латиноамеричких земаља затражили од САД да укину ембарго Куби и оптужили богате земље за светску економску кризу. Усвојена Декларација о кршењу људских права на Куби.

Латинска Америка постаје све независнија од САД, закључци су самита лидера латиноамеричких земаља који је одржан у Бразилу.

Председници Кубе, Бразила, Еквадора и Венецуеле затражили су од САД да укину Куби ембарго и оптужили богате земље за светску економску кризу.

Председник Венецуеле Уго Чавес подсетио је да је Куба средином новембра примљена у Групу Рио, основану 1986. године, коју чини више од 20 земаља Латинске Америке и Кариба.

"Куба се вратила тамо где одувек припада. Сада смо у комплетном саставу и чинимо одличан тим", рекао је Чавес, најжешћи критичар Вашингтона у региону и близак савезник Хаване.

"Најпозитивнија ствар за независност нашег континента јесте то што се састајемо сами, без хегемоније империје", рекао је Чавес.

Ранијим самитима земаља Латинске Америке и Кариба увек су присуствовале бивше колонијалне силе-Шпанија, Португал или САД.

Лидери су на самиту усвојили декларацију у којој су изразили подршку Куби и затражили "окочање нелегалног и неправичног политичког кршења људских права Кубанаца", рекао је Раул Кастро, којем је ово први одлазак у иностранство откад је почетком године преузео власт од свог брата Фидела.

Према његовим речима, амерички ембарго, уведен 1962. године, коштао је Кубу 93 милијарде долара.

Кастро је истакао да је неправичан светски економски поредак, који иде у прилог богатим земљама и мултинационалним компанијама, доспео у кризу.

Бразилски председник Луиш Ињасио Лула да Силва упозорио је да је глобална криза угрозила резултате вишегодишњег економског и социјалног напретка у региону.

"Кризе попут ове садашње указују на изопаченост економског система", приметио је бразилски председник.

Председник Еквадора Рафаел Кореа нагласио је да кризу нису изазвале земље у развоју, али да ће оне платити највећи цех.

Латиноамеричке земље би, према његовим речима, требало да повуку међународне резерве и убрзају формирање регионалне банке за развој како би помогле да се што пре превазиђе глобална кредитна криза.

"Решење је интеграција", оценио је Кореа.

Лидери су на самиту одлучили да формирају јужноамерички савет за одбрану, чији би задатак био да спречава локалне сукобе и смањи зависност од америчке индустрије оружја.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. дец 2008, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Bravo, latinoamerikanci! Samo napred!