Напуљ: Упркос Салвинију, примићемо брод са мигрантима

Напуљ је спреман да се успротиви италијанском министру унутрашњих послова Матеу Салвинију и прими хуманитарни брод са 32 мигранта који је блокиран у Средоземном мору док бесни олуја, изјавио је градоначелник овог италијанског града.

Луиђи де Магистрис, градоначелник Напуља левог центра, рекао је да се Салвини, својим политичким ставовима, поиграва људским животима, преноси Ројтерс.

"Оставити људе и децу насред хладног и олујног мора не само што је непристојно, неморално и страшно, већ је то злочин", рекао је Де Магистрис за италијанску радио станицу.

Де Магистрис је изразио наду да ће се тај брод приближити напуљској луци јер ће, према његовим речима, за разлику од оног што влада каже, напуљске власти отпочети спасилачку операцију и пустити га у луку.

"Ја ћу први повести спасавање", поручио је градоначелник Напуља.

То доприноси растућем изазову пред који опозициони политичари стављају Салвинијеву крајње десничарску Лигу, а која је обећала да ће забранити улазак миграната у Италију и отежати живот онима који су већ ушли, оцењује британска агенција.

И Италија и Малта одбијају да приме брод "Си-воч 3", којим управља немачка невладина организација и који превози мигранте спасене код обала Либије 22. децембра, а Салвини је градоначеницима који помажу илегалним мигратима запретио правном акцијом. 

Обе земље наводе да су примиле превише миграната и оптужују спасилачке бродове невладиних организација да делују као "такси-служба" за мигранте који желе статутс избеглица.

Напуљ је, иначе, стотинама километара удаљен од позиције на којој се тренутно налази брод "Си-воч 3" са мигрантима и, за сада, са тог брода нема одговора на понуду градских власти.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 04. јан 2019, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Salvini je na pravom putu !

Brod je Njemacke NVO, prema tome:pravac Njemacka.Uostalom, Merkelova ih je pozvala.