Британски војници напуштају Ирак

Британски премијер Гордон Браун и ирачки премијер Нури Малики изјавили су у Багдаду да ће британски војници "испунити свој задатак" и напустити Ирак до краја јула следеће године.

Браун, који је јутрос допутовао у ненајављену посету Ираку, рекао је на заједничкој конференцији за новинаре с Маликијем да је с ирачким премијером постигао сагласност да се мисија британских војника заврши до 31. маја 2009, а да њихово повлачење буде завршено до краја јула те године.

Предвиђено је да после повлачења, остане између 200 и 300 војних саветника на услузи ирачкој влади, објаснио је Браун после разговора с ирачким премијером.

Оцењујући да су британски војници допринели томе да Ирак постане "боље место за живот", британски премијер је рекао да ће сарадња две земље у свим областима да се настави и после повлачења.

Ирачка влада припремила је нацрт закона којим се омогућава повлачење 4.100 британских војника и јединица из још неких земаља до краја јула 2009. пошто 1. јануара истекне мандат УН који регулише њихово присуство у тој земљи. Да би ступио на снагу, потребно је да га усвоји парламент.

Нацрт закона, који се односи и на присуство аустралијских, естонских, румунских и салвадорских војника и трупа НАТО, сличан је споразуму Багдада и Вашингтона о повлачењу америчке војске, пренео је Ројтерс. Према том споразуму, САД треба да повуку 140.000 војника из Ирака до краја 2011. године.

Ирачки премијер је потврдио да се са Брауном договорио и могућност да ирачка влада затражи продужење британског војног присуства.

Оба су државника, међутим, навела да се надају да та могућност неће бити искоришћена.

Велика Британија, главни савезник САД у инвазији 2003, на почетку војне интервенције у Ираку имала је 20.000 војника у тој земљи, а сада их је 4.100 и стационирани су углавном око Басре, на југу Ирака.

број коментара 0 Пошаљи коментар