Тајм: Обама личност године

Амерички магазин "Тајм" изабрао Барака Обаму за личност године, јер је, упркос мрачним прогнозама, мирноћом "Оби Ван Кенобија", успео да увери Американце да их чека светлија будућниост.

Човека чије говоре по цичој зими слуша 100.000 људи и који је прикупио око 750 милиона долара за кампању очекује најтежа прва година председниковања, још од времена када је у Белу кућу ушао Френклин Делано Рузвелт. Ипак, нови лидер САД је миран као "Оби Ван Кеноби".

Већ смо се навикли на мирноћу својствену Оби Ван Кенобију, иако је можда никада нећемо у потпуности разумети, пише магазин "Тајм", алудирајући на чувеног учитеља витезова Џедаја из "Ратова звезда".

Најбрајајући Обамина достигнућа у протеклог години, њујоршки магазин наводи да је сувоњави тамнопути политичај из Илинојса успео да победи машинерију главне ривалке за председничког кандидата демократа Хилари Клинтон, мотивисао гласаче из претходно маргинализованих група, оборио све рекорде у прикупљању новца за кампању и некадашња упоришта републиканаца превео у редове демократа.

"Обама у потпуности доминира јавношћу на начин необјашњив обзиром на чињеницу да половина становништва Америке на њега пре две године није ни чула", пише "Тајм". "Поседује самопоуздање да наслика скицу светле будућности у тешким временима и знање које је Американце уверило да би могао успети у таквом науму".

Претходно, за личност године изабран је тадашњи руски председник Владимир Путин, док је 2006. године, због "експлозије" интернета, признање добила целокупна светска јавност.

Кандидати за овогодишњу личност године били су и амерички министар финансија Хенри Паулсон, француски председник Никола Саркози, потпредседнички кандидат републиканаца и гувернер Аљаске Сара Пејлин, те режисер церемоније отварања Олимпијских игара у Пекингу Џанг Ђимоу.

број коментара 0 Пошаљи коментар