Колумбија, број погинулих у експлозији порастао на 21

Најмање 21 особа је погинула, док је 66 људи рањено у јучерашњем нападу када је испред полицијске академије у Боготи експлодирао аутомобил-бомба, саопштило је колумбијско Министарство одбране. Наводи се да међу убијенима има грађана Панаме и Еквадора. Колумбијске власти су саопштиле да је ухпшен осумњичени за учествовање у експлозији аутмобила-бомбе.

Главни тужилац Нестор Мартинез изјавио је да је у пресретнутим телефонским разговорима мушкарац под именом Рикардо Карвахал препознат као учесник у нападу, пренео је АП.

Мартинез је рекао да је Карвахал ухапшен у рацији споведеној рано јутрос у Боготи у којој су власти заплениле војне униформе и побуњенички приручник.

Карвахал ће бити касније данас оптужен за тероризам и убиство, наводи америчка агенција.

Мартинез није рекао какву улогу је Катвахал наводно имао, али је изјавио да су безбедносне камере у том подручју приказале мушкарца који је изашао из Нисановог пик-апа коришћеног мање од 10 минута пре експлозије.

Главни тужилац је раније изјавио да је напад извео Хосе Алдемар Рохас (56) који је у свом аутомобилу Нисан из 1993. године извео напада са 80 килограма пентолита.

Како је рекао, кола су техничку контролу прошла последњи пут пре шест месеци у месту на граници са Венецуелом.

До експлозије је дошло испред полицијске академије "Генерал Сантандер", у јужном делу престонице Колумбије, а очевици наводе да су чули бучну експлозију која је разнела прозоре околних зграда, преноси АП.

Власти за сада нису објасниле како је возило успело да прође кроз капију коју обезбеђују пси за откривање динамита, наоружани стражари и безбедносне камере, али према незваничним информацијама он је пројурио кроз контролни пункт. 

На фотографијама објављеним на друштвеним мрежама види се угљенисано возило окружено крхотинама у кампусу академије.

Власти кажу да побуњеници из Националне ослободилачке војске стоје иза напада.

Овај напад је најсмртоноснији у Колумбији од 2003. године, а здравствене власти апеловале су на грађане да донирају крв.

Колумбијски председник Иван Дуке због овог инцидента прекинуо је посету западним земљама.

"Овај напад није само против младих, безбедносних снага или полиције. То је напада на друштво. Овај луди терористички акт неће проћи некажњено", изјавио је Дуке након обиласка места несреће.

Мировна мисија Уједињених нација у Колумбији осудила је овај напад назвавши га "неприхватљивим криминалним актом" усмереним против напора државе да се "дистанцира од насиља и изгради просперитетнију будућност".

број коментара 0 Пошаљи коментар