Москва: Америчка стратегија довешће до трке наоружања у свемиру

Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће нова стратегија ракетне одбране Вашингтона довести до трке наоружања у свемиру.

Министарство у саопштењу наводи да амерички план "изазива сукоб" и да ће нанети ударац већ крхкој међународној стабилности, преноси Ројтерс.

Апелују да Вашингтон поново размисли и уђе у конструктиван дијалог са Русијом о нуклеарном наоружању "пре него што буде касно".

Амерички магазин Форин полиси пише да САД раде на потенцијално најозбиљнијој експанзији свог система ракетне одбране од времена Хладног рата, а да председник те земље Доналд Трамп заговара амбициозни план који експлицитно указује на намеру Америке да оборе ракете које би долазиле из Русије и Кине.

Трамп је у четвртак, током пете посете Пентагону откако је ступио на дужност пре две године, изнео резултате дугоочекиване стратегије америчке ракетне одбране која је првобитно требало да буде објављена крајем 2017. године и чији је званичан назив "Преглед ракетне одбране".

Амерички председник је, подржавајући стратегију, повезао јачу позицију ракетне одбране са његовим обећањем о изградњи зида на јужној граници САД наводећи да је његова првобитна дужност као председника "заштита наше државе".

"Свуда наоколо, страни опоненти – конкуренти и тврди режими, мирно јачају своје ракетне арсенале. Нећу за нашу нацију прихватити ништа мање од најбољих, најразвијенијих система ракетне одбране", истакао је Трамп.

Ракетна одбрана укључује офанзиву 

Током догађаја говорио је и вршилац дужности министра одбране Патрик Шенехан који је рекао да "ракетна одбрана неопходно укључује ракетну офанзиву".

"Нашим конкурентима – видимо шта радите и предузимамо кораке", рекао је Шенехан.

Британски Ројтерс, такође, пише о тој стратегији и наводи да се Северна Кореја у њој издваја као постојећа "изузетна претња", седам месеци након што је Трамп прогласио да је нуклеарна претња елиминисана.

Наводи се да "Преглед ракетне одбране" опсежно испитује напоре усмерене у заштиту Америке од ракетних претњи, а да су у стратегији поред Северне Кореје, као земље које изазивају забринутост због напредних капацитета, издвојени још Иран, Русија и Кина.

Ројтерс напомиње да Трамп није спомињао ракетне претње Северне Кореје током свог обраћања иако су оне наведене у стратегији, али да је Шенехан о њима говорио карактеришући их као "значајну бригу".

Ројтерс је раније објавио да би међу начинима за јачање америчке безбедности могло да се нађе и постављање новог слоја сензора постављених у свемиру који треба да открију и прате непријатељске ракете.

Наводи се да се у стратегији предлаже и проучавање експерименталних технологија, укључујући и перспективу наоружања постављеног у свемиру које би могло да обара непријатељске ракете, што подсећа на иницијативу названу "Звездани ратови" коју је тадашњи председник САД Роналд Реган покренуо 80-их година прошлог века.

"Свемир је, сматрам, кључан за наредни корак када је у питању ракетна одбрана", рекао је неименовани званичник Трампове администрације уочи објављивања стратегије.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 18. јан 2019, 21:09) - Dragan S [нерегистровани]

Koji je razlog

Trebali bi Amerikanci da postave pitanje sami sebi kako to da su se zemlje kao sto je Rusija, Kina , Iran i S . Koreja urotile protiv njih. Uskoro bi mogli tu da svrstaji Indiju , Brazil ili jos neku zemlju koja se ubrzano razvija a time im postaje smetnja jer nezavisi od njih i postaje im konkurent.

(петак, 18. јан 2019, 19:11) - anonymousJoe [нерегистровани]

konvencije

Zar ne postoje medjunarodne konvencije mozda i 50 godina stare koje zabranjuju militarizaciju i privatizaciju svemira. Ne da je to bitno SAD, samo kazem.