Снажан земљотрес погодио северну обалу Чилеа

Земљотрес јачине 6,7 јединица Рихтерове скале погодио је северну обалу Чилеа, при чему су погинуле две особе од срчаног удара. Скоро 200.000 домаћинстава остало без струје.

Епицентар потреса налазио се 15,6 километара југозападно од града Кокимбо на дубини од 53 километра, јавио је Ројтерс.

Агенција наводи да је земљотрес изазвао клизишта у планинским пределима и навео надлежне да почну масовну евакуацију становништва из обалских подручја, али је упозорење на опасност од цунамија касније опозвано.

Старији мушкарац и жена преминули су од срчаног удара који су, према извештајима полиције и локалних медија, узроковани реакцијом на земљотрес.

Земљотрес је такође погодио велику електричну централу, али је струја враћена у већем делу региона током ноћи. 

Агенција наводи да је један од очевидаца приметио да су, услед земљотреса, уништене старије зграде у обалском граду Ла Серена, популарном туристичком одредишту на обали Тихог океана, које се налази на око 400 километара северно од престонице Сантјага.

Чиле се налази у "Ватреном прстену" Пацифика, и познат је по смртоносним земљотресима, међу којима је и онај из 2010. године, јачине 8,8 јединица који је изазвао цунами који је нанео велику штету обалским градовима на југу земље.

Међутим, смртни случајеви и огромне штете су ограничени због стриктних услова изградње којих се та земља придржава, напомиње агенција. 

број коментара 0 Пошаљи коментар