Тридесет година реформи у Кини

У Кини се данас обележава 30 година од почетка реформи које су суштински измениле земљу. Учињене су значајне промене, пре свега, на економском плану а кинеска економија је постала четврта у свету. Могућност увођења друштвеног система по угледу на Запад и даље се одбацује.

Кина данас обележава 30 година од почетка реформи које су суштински измениле земљу.

"Немогуће је вратити се уназад. Будући развој Кине зависи од реформи отварања", рекао је кинески председник Ху Ђинтао на церемонији у Великој палати народа којој је присуствовало око 6.000 делегата.

Ху је у говору поводом јубилеја указао на суштинске промене остварене у последње три деценије, које је покренуо бивши кинески лидер Денг Сјаопинг.

Економски развој

Кинески председник је рекао да Кина, суочена са финансијском кризом у свету, мора да се усредсреди на економски развој, као кључан за национални препород.

Ху је истакао да је у постојећим околностима важна и социјална стабилност и најавио већу улогу државе у спровођењу реформи тржишта.

У суочавању са глобалном финансијском кризом, Кина мора да примени различите мере како би појачала домаћу потражњу и обезбедила кономски раст, рекао је Ху.

Кинески председник је одбацио могућност увођења друштвеног система по угледу на Запад. "Морамо искористити плодове политичке цивилизације човечанства, али ми никада нећемо копирати модел западног политичког система", рекао је Ху.

Нова ера

Нова ера у кинеској историји почела је одлукама о првим корацима у еформи земље, које су донете на састанку руководства Комунистичке артије, одржаном од 18. до 22. децембра 1978. године.

Кинеска економија је од тада до данас постала четврта економија у свету, иза САД, Јапана и Немачке, са годишњим приходом по глави становника који је прошле године износио 19.000 јуана (2.760 долара), у односу на 380 јуана 1978. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар