САД: Одлука на Авганистанцима

Вршилац дужности министра одбране САД Патрик Шaнахан стигао је у ненајављену посету Авганистану, што је његов први званични боравак у иностранству од постављења на ову функцију у Пентагону.

Планирано је да се Шaнахан састане с америчким командантима на терену и авганистанским лидерима у тренутку када се чине напори за постизање мира са талибанима, преноси АП.

Наводи се да је Шaнахан поручио да нема овлашћење да смањи број трупа САД у Авганистану, иако неименовани званичници тврде да је управо то један од главних захтева талибана у уводним мировним преговорима.

Шенахан је поручио и да је охрабрен тиме што администрација америчког председника Доналда Трампа истражује све могућности за окончање 17-годишњег рата, најдужег који су САД икада водиле.

Ипак, нагласио је да о условима мира треба да одлуче Авганистанци. АП подсећа да су талибани до сада одбијали да преговарају са владом председника Ашрафа Ганија, називајући је нелегитимном, а Американци сада настоје да прекину овај застој.

"Авганистанци треба да одлуче о томе како изгледа Авганистан. То се не тиче САД, већ Авганистана", истакао је Шанахан новинарима који су са њим кренули у Кабул.

Овај бивши директор у "Боингу" постао је вршилац дужности шефа Пентагона 1. јануара након што је министар одбране САД Џим Матис у децембру прошле године поднео оставку, а пре тога је био Матисов заменик.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Čudno

Pa kad se Avganistan ne tiče SAD ,šta traže tamo,zašto se mešaju i zašto ratuju 17god. Licemeri. Pozdrav