Руска амбасада у Лондону тражи отворену истрагу о тровањима

Руска амбасада у Лондону упутила је дипломатску ноту Министарству спољних послова Велике Британије, у којој тражи да се спроведе отворена истрага у вези са прошлогодишњим инцидентима у Солсберију и Ејмсберију, где су четири особе, међу којима и бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ, отроване нервним агенсом новичоком, рекао је новинарима портпарол амбасаде.

"У документу се скреће пажња британске стране на интервју "Гардијана" из 16. фебруара са родитељима британске држављанке Даун Старџес, која је преминула у јулу прошле године након што је изложена нервном агенсу. У интервјуу, они оптужују актуелну владу за вршење нетранспарентне истраге у том случају", рекао је портпарол додајући да је дипломатска нота послата у понедељак.

Према његовим речима, у ноти је наглашено да се истрага о инциденту у Солсберију, у којем су отровани бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија, спроводи под истим "нетранспарентним сценаријом", односно да, како је рекао, британска страна за сада није дала никакав званичан извештај о истражним мерама које су предузете у оквиру Скрипаљевог случаја.

"Руска страна, као и родитељи Старџес, позива званичан Лондон да прекине да крије чињенице и учини ток истраге јавним", поручио је портпарол амбасаде, а пренео ТАС.

Он је додао да ће руска амбасада наставити да тражи од британске владе да пружи потпуне званичне информације о инцидентима у Солсберију и Ејмсберију и обезбеди консуларни приступ руским држављанима, поготову што, како је навео, медији извештавају да се здравље Сергеја Скрипаља погоршало.

Мајка бившег двоструког агента Сергаја Скрипаља, који се изгубио из очију јавности после инцидента у Солсберију, затражила је од руске полиције да Скрипаља и његову кћерку Јулију прогласи несталим особама, рекла је раније данас Скрипаљева нећака Викторија.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

brod tone

a oni izdaju naredjenja.