Сенат укинуо ванредно стање, на потезу Трамп

Амерички Сенат, у коме су већина републиканаци, усвојио је резолуцију о укидању ванредног стања на граници САД и Мексика, које је председник САД Доналд Трамп прогласио у фебруару.

Пошто је прошлог месеца исту резолуцију усвојио и Представнички дом америчког Конгреса, где су демократе у већини, Трамп је најавио да ће искористити право вета да би је блокирао.

Сенат је већином од 59-41 гласао за укидање ванредног стања, док је 26. фебруара у Представничком дому исход гласања био 245-182.

АП констатује да амерички Конгрес вероватно неће имати довољно гласова да се избори против председниковог вета јер, да би га нађачао, потребно је да у поновљеном гласању за укидање ванредног стања буду две трећине конгресмена у оба конгресна дома.

Ројтерс додаје да је ово први пут да је Конгрес користио своју моћ да би укинуо ванредно стање које је прогласио председник, од када је такав закон донет 1976. године.

Трамп је прогласио ванредно стање како би обезбедио 3,6 милијарди од укупно 5,7 милијарди долара колико је тражио за изградњу зида на америчкој јужној граници.

број коментара 0 Пошаљи коментар