Украјина бира – Зеленски или Порошенко

У Украјини се одржава други круг председничких избора. Грађани бирају између актуелног председника Петра Порошенка и комичара Володимира Зеленског.

У првом кругу избора 41-годишњи комичар Володимир Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Петро Порошенко остао испод њега са 15,9 одсто гласова.

Право гласа има 42 милиона Украјинаца, који су током кампање били врло напети јер очекују промену и окончање сукоба на истоку. 

Анкете предност дају Зеленском, глумцу милионеру који у популарној ТВ серији тумачи лик антикорупцијског председника.  

Са друге истране, Порошенко се тешко борио против оптужби да није окончао сукобе на истоку земље, није повратио Крим нити се изборио са корупцијом и олигархијама због којих Украјинци данас у просеку зарађују 80 долара мање него кад је он дошао на власт. 

Уочи избора одржана је дебата током које је Зеленски рекао да је на претходним изборима гласао за Порошенка, али да је погрешио.

Глумац, који се иначе кандидовао изненада пред Нову годину, изјавио је да улази у трку за председника како би разбио систем који је успоставио украјински краљ чоколаде – Порошенко.

Aктуелни председник види неискуство Зеленског као своју главу предност. Током дебате истакао је да председник мора да води земљу, а не његови помоћници и саветници.  

Бирачка места отварају се у 8.00 и затварају у 20.00, а изборе ће посматрати више десетина међународних организација. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 21. апр 2019, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Slicno

kao i kod nas glumci i biznismeni se takmice za mesto predsednika.