Алабама, доживотни затвор за обављени абортус

Сенат савезне америчке државе Aлабаме усвојио је један од најстрожих закона о абортусу у САД, према коме би лекару који би обавио прекид трудноће претила казна доживотног затвора.

Републикански сенатори прогурали су закон којим се уводи готово потпуна забрана абортуса у Алабами како би извршили притисак на Врховни суд, који је још 1973. године легализовао абортус у САД преноси Си-Ен-Ен.

После вишечасовне дебате, Сенат, у коме републиканци имају већину, са 25 према шест изгласао је закон којим би лекар који је обавио абортус могао да буде осуђен на 99 година затвора.

Представнички дом Алабаме усвојио је закон раније овог месеца.

Једини изузетак којим закон дозвољава абортус је "избегавање озбиљног здравственог ризика за мајку нерођеног детета", ванматеричне трудоноће и уколико "нерођено дете има смртоносну аномалију". Одбачени су изузеци чак и у случајевима силовања или инцеста.

Гувернерка Албаме Кеј Ајви има шест дана да потпише закон или ће у супротном он ступити на снагу за шест месеци. Ајвијева се није јавно изјашњавала о том закону, али се раније сврстала међу оштре критичаре абортуса.

Заговорници права на абортус окупили су се у више градова и протестовали, док се поборници те одлуке надају да ће Врховни суд преиначити своју одлуку.  

Извршни директор Уније за људска права Алабаме Рендал Маршал рекао је да ће се та организација придружити другим удружењима која ће "изазвати закон на суду" у року од "пар недеља" уколико ступи на снагу.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

sramota

Sramota! Svaka zena zasluzuje pravo da odlucuje o svojoj reproduktivnosti, vlada ne treba da se mijesa u to! Ako vec zeli da rijesi problem nataliteta neka obezvijedi normalne uslove za zivot djeteta. Zrtva silovanja i incesta ne treba da bude prinudjena na nezeljenu trudnocu. SRAMOTA!

(среда, 15. мај 2019, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

za Alabamu .

(среда, 15. мај 2019, 21:12) - Popaj [нерегистровани]

Demokratija na delu

Demokratski i veoma humano nema šta.
Ovu u Alabami su prolupali

(среда, 15. мај 2019, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

"Novi mracni srednji vek"

I u tom srednjem vijeku je bilo nacina da se, da tako kazem, izbjegne trudnoca. Danas koliko hoces nacina.
Silovanje je trebalo izuzeti al de ga dokazi.

(среда, 15. мај 2019, 19:14) - miami [нерегистровани]

Svaka cast

Abortus kao ubistvo dece je najveci vid krsenja ljudskih prava I prava na zivot!!! To je buducnost, kao I sto se smrtna kazna gotovo svuda ukinula, tako ce I abortus vremenom biti ukidan.

(среда, 15. мај 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze...

...otici ce da abortiraju u "drugu "državu SAD-a.

Ne znamo kako je tim majkama koje iz očaja odluce da abortiraju.Meni srce govori da ne treba dozvoliti abortus ali ,sa druge strane,bojim se da ne poznajem situaciju očajne trudnice.Lako je govoriti "bravo",kad je breme na tuđim leđima.

(среда, 15. мај 2019, 18:04) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на: "Abortus !!!!!!"

Потпуно си у праву то је злочин који подржава држава. Али је исто тако истина да се забрана абортуса никада неће донети у Стрбији. Србија је донела један безуман закон о набавци оплођених расплодних ћелија од непознатих родитеља. Тако се може десити да се из незнања данас-сутра ожене рођени брат и сестра. Тако нам је запдна демократија понудила могућност склапања брака у сродству, а познато је да се код деце из таквих бракова појављујуд велике дегенерације. Тако ћемо уз подршку запада и домаћих непромишљених "стручњака" и политичара рађати дегенерике. Није нам јасно да нас "западна демократија" растура на сваком кораку а сада су нам уз домаћу подршку убацили и ово кукавичје јаје да нас и на тај начин докрајче, и претворе у нацију дегенерика. А ми уместо да се бунимо и против тог злочина слушамо хвалоспеве у медијима о великом напретку науке. Како онда да очекујемо да проради разум када се доносе овакве неразумне одлуке на штету будућности нације?

(среда, 15. мај 2019, 17:45) - Патриот [нерегистровани]

Да човек не поверује одакле ова вест долази!

Једина паметна ствар која је дошла из Америке последњих деценија. Ваљда ће и други да следе своју "мајку демократије" и у томе, што је паметно (спречавање убиства недужних бића), када је следе у свим њеним глупостима. Неко прави децу из свог задовољства и то назива вођењем љубави, а резултат те наводне љубави затим немилосрдно и без имало гриже савести убија. Чудно неко схватање љубави и међуљудских односа.

(среда, 15. мај 2019, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Muškarci.....bi to i u Srbiju uveli. Može, kad oni budu rađali i brinuli jer ih partner ostavi trudnu, a ni krova nad glavom niti posla ili ih maltretira. Da ne nabrajam.

(среда, 15. мај 2019, 17:11) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Abortus !!!!!!

Abortus je ZLOCIN,,,Nema rasprave ,,nema diskusije
Itacka....Pero