"Хуавеј" највећа претња по безбедност САД?

Амерички председник Доналд Трумп потписао је уредбу о "националном ванредном стању" којом забрањује америчким телекомуникационим мрежама да купују од страних компанија опрему која је оцењена ризичном. Уредба даје овлашћења америчком министру трговине да забрањује трансакције које представљају неприхватљив ризик за националну сигурност. Агенције оцењују: Трамп је наредбом отворио пут да се америчким компанијама забрани пословање са кинеским гигантом "Хуавејем".

Према саопштењу Беле куће, циљ уредбе је да се Америка заштити од страних противника који намерно стварају и све више злоупотребљавају недостатке у информационо-телекомуникационој инфраструктури и услугама.

Иако се у уредби не спомиње директно кинески "Хуавеј", трећи по величини произвођач паметних телефона у свету, медији и пословни свет сматрају да се забрана односи првенствено на ту компанију.

"Имамо малу свађу са Кином јер се већ деценијама не понашају фер. Ово је требало да буде урађено одавно. То ћемо све решити сада, и мислим да ће се за нас добро завршити", сматра Доналд Трамп.

Америчко министарство трговине је "Хуавеј" додало на своју "листу ентитета" којима је забрањено да набављају америчку технологију без одобрења Вашингтона, што би могло нанети велике штете кинеској компанији. "Хуавеј" се помиње и у Немачкој.

"Став Немачке је да све компаније које желе код нас да учествују на великим тендерима за мрежу 5-Г морају да испуне одређене критеријуме које је поставила влада. То се односи и на компанију ‘Хуавеј'", напомиње немачка канцеларка Ангела Меркел.

Кина негира оптужбе 

Америка, али и неколико других земаља, већ неко време сумњају да Кина жели да искористи "Хуавејеве" уређаје за шпијунирање, што кинеска страна упорно негира, тврдећи да ће рестрикције само наштетити америчким потрошачима и предузећима.

"Од свих наших извозника захтевамо да се строго придржавају закона и прописа земаља у које извозе, и да поштују све обавезе Кине у контроли извозних производа. Одлучно се противимо да се национална безбедност користи као маска за ограничење увоза производа из Кине", истиче Лу Канг из Министарства спољних послова.

Ипак, америчке власти оптужују "Хуавеј" да покушава да украде пословне тајне од западних партнера и да тако на превару заобиђе санкције које су Сједињене Државе увеле Ирану, због чега су подигле оптужницу против кинеске компаније, али и против њене потпредседнице и ћерке оснивача компаније.

"Хуавеј" је у више наврата негирао те наводе. Осим тога, председник кинеског гиганта изјављује да је компанија спремна да са свим владама потпише споразуме о нешпијунирању.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 12:52) - Darko [нерегистровани]

Takođe, može se reći:

"SAD" najveća pretnja po bezbednost čitave planete!

(петак, 17. мај 2019, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Americka Ekonomija na zavidnom nivou

Americka Ekonomija na zavidnom nivou, nezaposlenost 3%, ne moze ni Nemacka da parira.

(петак, 17. мај 2019, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

5G

5G je izgleda stvarno nešto više od bržeg interneta.

(петак, 17. мај 2019, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Mislite da je ovo odraz americke slabosti!?

Americka ekonomija nije bila u recesiji vec 10 godina, nezaposlenost je na istorjskom minimumu, plate na maksimumu, dolar nikad jaci. To je jedina ekonomija koja trenutno sebi moze da priusti vise kamatne stope i ekonomski rat od koga se Kini, Eu i ostalima tresu gace.

(петак, 17. мај 2019, 09:00) - Dusan [нерегистровани]

Kinezima treba staviti ular

Tramp je, barem sto se Kine tice, potpuno u pravu!
Po svemu sudeci najpametniji americki predesnkik u novijoj istoriji.

(петак, 17. мај 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Čekajte bre malo!

Pa nije li pre toga objavio Volkswagen za pretnju bezopasnosti? Šta je sad? I najglavnije, šta posle ovih sledi? Neki proizvođači gaća?

(петак, 17. мај 2019, 05:00) - anonymous [нерегистровани]

Ekspanzija

Neki bi samo da Amerikancima crkne krava. Ne poznju ni svetsku tehnologiju ni ekonomiju.Tramp je potpuno u pravu.

(петак, 17. мај 2019, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Moj sledeći telefon posle Xiaomi-ja

biće Huawei.

(четвртак, 16. мај 2019, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Bankrot

Zapad sve vise tone u krizu.Sad su i tehnoloski u velikom zaostatku iza Kine,a o pos poslovanju da se i ne spominje.Jedino sto preostaje su nekakve sankcije sto ih dodatno potkopava.Zatim oruzane sukobe sa Kinom I saveznicima sto ih void u bankrot ili smak sveta.

(четвртак, 16. мај 2019, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Protekcionizam na americki nacin

Americke telekomunikacione kompanije nisu u stanju pratiti visokotehnoloski razvoj Huawej-a i onda ih proglasavaju za nacionalnu opasnost.I to je tacno,kad malo bolje razmislimo kineski proizvodjaci celika,aluminijuma i evo sada telekomunikacije i jesu opasnost na svjetskom trzistu za kompanije SAD,a onda iz toga proizilazi da im Kinezi preuzimaju trziste i pare sto umanjuje priliv novca i ukupnu moc SAD u svakom obliku pa i u vojnom. Dakle,Ameri su s pravom zabrinuti jer su sve manje konkurentni ruskom oruzju i kineskoj ekonomiji,a htjeli bi da vladaju svijetom.