Зеленски положио заклетву и распустио парламент

Бивша телевизијска звезда и глумац Володимир Зеленски, који је победио на председничким изборима у Украјини, положио је заклетву као шеф државе на церемонији у украјинском парламенту и одмах затим распустио парламент.

Володимир Зеленски, чији ће мандат трајати пет година, променио је традицију и до парламента није дошао у свечаној поворци, већ је прошетао кроз парк препун људи.

Распуштање парламента било је једно од обећања у његовој председничкој кампањи, с обзиром на то да је ту институцију означио као групу људи заинтересовану само за богаћење, подсећа АП.

Пре него што је распустио парламент, у обраћању је затражио од посланика да усвоје закон против незаконитог богаћења и подрже његов предлог да буду смењени министар одбране, шеф украјинске службе безбедности и главни тужилац.

Зеленски је додао да је важно да Украјина врати "изгубљене територије".

"И Крим и Донбас су украјинске земље, где смо изгубили не само територију већ, што је још важније, и народ", навео је нови председник.

Он се обратио грађанима Крима и Донбаса на руском, рекавши да они за Украјину нису страни држављани.

Зеленски је изразио спремност да започне дијалог о постизању примирја у Донбасу, инсистирајући да украјински затвореници морају да буду враћени.

Окружен четворицом телохранитеља, он је "бацао петице" са некима од посматрача, а чак се и зауставио да са једним од њих направи селфи, преноси АП.

Агенција наводи да је Зеленски, популарни комичар, победио противкандидата, досадашњег председника Петра Порошенка, у атмосфери која је одражавала исцрпљеност Украјинаца због свакодневне политике.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

А шта вас се тиче?

Све стручњаци...

(понедељак, 20. мај 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Zapadna komedija

A za istok tragedija...

(понедељак, 20. мај 2019, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

ja ja

Ali ipak to je velika zapadna komedija;(

(понедељак, 20. мај 2019, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Одговор

Јасан одговор. Украјина је сама себи мајка. Поздрав из Украјине.

(понедељак, 20. мај 2019, 12:25) - Ukrainci [нерегистровани]

Vraćamo se Majci Rusiji..

Kada je već svojim sugradjina rekao na Ruskom ....
Onda je već priznao da je sve to jedan narod pout SCG