Бизарна правила Брисела – мора ли краставац да буде прав

Да ли је Европска унија претрпана бизарним и беспотребним правилима и да ли је у праву аустријски канцелар Себастијан Курц када каже "Нећемо више да нам Брисел прописује како се припрема шницла!"? Стара тема, подгрејана је пред нове европске изборе који почињу сутра. Једни тврде да треба укинути стотине директива и смањити бирократски апарат, а Курц да се то злоупотребљава у предизборној кампањи. Како год било, Србија се добро сналази у прихватању европских правила, потврђује статистика.

Забрана обичних сијалица, пушења, јаких фенова и усисивача – директиве које дочаравају строге европске захтеве. Сада се за укидање бар хиљаду европских правила заложио аустријски канцелар, јер сматра да унију чине тромом.

Душан Протић, координатор Радних група за поглавља 1 и 3, каже да постоје правила која изазивају недоумицу и делују нелогично, нарочито када се извуку из контекста. "Често је то један евроскептички наратив", истиче Протић.

Али, с времена на време преиспитују се прописи, па је тако први пут 2007. Европска унија укинула две директиве, о класификацији дрвета и нека ограничења у области јавних радова.

Томе је претходила иницијатива за разградњу бирократског апарата Уније, да се закони поједноставе, а 220 смерница сажме или једноставно избрише.

Још тада се увидело да предузећа због великих трошкова губе на светском тржишту. Ипак, провуку се директиве попут оне која не толерише закривљене банане.

"Имамо још много посла до тог нивоа пререгулисаности тржишта. Наш главни задатак је да омогућимо компанијама да се на време информишу, да им омогућимо, колико можемо, субвенционисана средства да они нове стандарде имплементирају на прави начин", указује Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије.

Владимир Међак из Европског покрета у Србији објашњава логику која стоји иза правила да краставац мора да буде прав.

"Да ли је краставац прав или крив, у многоме од тога зависи да ли ће тај краставац бити за употребу као свеж краставац, или ће моћи да се конзервира и ставља у тегле. Не можете да ставите крив краставац у праву теглу, врло једноставно, све су то ствари који имају своју логику, сад кад се извуку из контекста онда делују мало смешно", објашњава Међак.

Шампион у прихватању стандарда

Криви краставци сада су само мит, а ако се вратимо уназад, кључ успеха бивше СФРЈ у извозу био је у томе што је деведесетих била шампион у прихватању европских стандарда. За неповеровати, и данас је.

"Сама чињеница да је Србија дуплирала свој извоз откако је потписала споразум са ЕУ од 2008. до данас говоре да нашим привредницима та правила уопште не сметају", каже Међак.

Душан Протић додаје да је покривеност ЕУ домаћим извозом била 48 одсто, а закључно са 2016. је већ достигла 80 одсто.

Процењује се да Европска унија годишње губи бар три милијарде евра, драгоцених за инвестирање, јер плаћа огромну администрацију.

Зато је формирано тело за бољу законску регулативу, а институционална реформа чека нови сазив Еворпске комисије.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 16:01) - Sveta [нерегистровани]

pravi krastavac

Krastavac može biti prav samo u dva slučaja: prvo da se obere pre krivljenja a dugo da je modifikovan. EU hoće modifikovan a naše domaćoce hoće zdrav krastavac. Ako se previše forsira đubrivo i voda dobija se ono što ne valja

(среда, 22. мај 2019, 15:51) - Sara [нерегистровани]

Бизарна правила Брисела – мора ли краставац да буде прав

Sta ima Srbija da se „Dobro snalazi u prihvatanju evropskih pravila” . Srbija nije u EU.

(среда, 22. мај 2019, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Krastavac mora da bude onakav, kako naredi Brisel, i......

........tu nema - pogadjanja!!!

(среда, 22. мај 2019, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

А дужина?

"Не можете да ставите крив краставац у праву теглу". А колика је прописана дужина тог краставца за теглу, пошто претпостављамо да не могу ни све дужине да стану у ту теглу?

(среда, 22. мај 2019, 14:03) - Grigorije M. Milićević Micko [нерегистровани]

A sve to zbog - profita.

Prvo, kockast, ili prav krastavac se lakše pakuje, zaprema manje prostora. Drugo, može da se odgaji i kriv, i prav, i spiralan, i okrugao i kakav god, a sve zavisi od šablona u kome se razvija. Setite se japanskih kockastih lubenica: ukus isti kao i kod svake druge lubenice, a oblik kockast sa zaobljenim uglovima. Jednostavno, odgajena je u kutiji (šablonu) odredjenog oblika i veličine. Pakovala se odlično, transport u kontejnerima pojednostavljen i količinski povećan, zarada je naravno veća, trgovci su zadovoljni, a kupcu svejedno. Dakle, sve to ima nekog smisla, ukoliko se želi da se taj smisao shvati.

(среда, 22. мај 2019, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

Sad ste se sjetili

Navalili, u EU, pa u EU.
Evo vam nasi ljudi, sudite ih koliko hocete u Hagu, evo vam Kosovo.
Samo da udjemo u EU.
I sta dobijemo?
Prav krastavac.
Nismo izgleda bolje ni zasluzili.

(среда, 22. мај 2019, 10:40) - Паметњаковић [нерегистровани]

ЕУ је небулоза.

Краставац може бити само прав ако је генетски модификован да такав буде, јер природна биљка проналази свој пут, значи криви се са разлогом. Можете видети генетски модификован краставац који се продаје по нашим самопослугама, то је страни генетски модификован, најчешће увијен у пластику и тако се продаје, комад по комад, порпуно је прав и 3 пута дужи од нормалног краставца, тешко се вари и мења флору у цревима.

(среда, 22. мај 2019, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Чудо у Шаргану

"Не можете да ставите крив краставац у праву теглу". Може, пријатељу, само ако га имаш, мислим краставац и ако имаш бар мало мозга да га употребиш. Па и та права тегла је "округла", па ти поређај краставац хоризонтално. Има да се сложи како треба. Него фасцинација имбецилима из Брисела је толика да се свака глупост дочека са "разумевањем". И, пријатељу, да те подучим - корнишонски краставци се НЕ криве док су мали, какви се беру за тегле. И то је тако од памтивека и не треба нека бриселска нерадничка луда да открива рупу на саксији.

(среда, 22. мај 2019, 09:12) - anonymous [нерегистровани]

Krastavac

Na pijaci prva mušterija kaže, dajte mi krastavac nek bude dugačak i tanak.Sledeća kaže,meni dajte kratak krastavac al da bude debeo.Treća isto traži krastavac pa baba pita:kakav bi vi želeli krastavac? Nema veze.Meni treba za salatu.

(среда, 22. мај 2019, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Ima gi razni

Sve zavisi zasta se upotrebljava.