Борба за место у ЕП, одржани завршни митинзи

Од четвртка до сутра трају избори за Европски парламент. Данас гласају грађани Словачке, Малте, Летоније и Чешке. Многи предвиђају изборни успех националиста и ултрадесничарских група које ће сa већим бројем посланика покушати да врате овлашћења са Европске уније на националне владе. Широм Европе одржани су завршни митинзи странака.

Заменик италијанског премијера и лидер партије Пет звезда обратио се присталицама у Риму и поручио да су странке деснице спремне да преузму кључну улогу у новом сазиву ЕП.

"Данас смо овде, десет година након формирања покрета Пет звезда. Ми смо у влади и спремни смо да будемо кључни играчи у новом Европском парламенту. Нећемо бити опозиција, већ равнотежа новим групама које се тамо стварају, као што смо то урадили у италијанском парламенту", поручио је Луиђи ди Мајо, заменик премијера Италије и лидер покрета "Пет звезда".

Ако се остваре прогнозе и његова странка освоји више од 30 одсто бирача, Ди Мајо би могао да распише и превремене изборе у Италији и покуша да самостално формира владу.

У Француској – центристи, који подржавају председника Емануела Макрона, организовали су завршни митинг у Паризу. Носилац листе "Ренесанса" Натали Лоизе поручила је да је Француској потребна снажна Европа и да се морају борити против ксенофобије, хомофобије и расизма које пропагира екстремна десница.

"Сутра се воде три битке. Европска, која каже 'не' Макрону. Национална, која је против Макронове политике. И она цивилизацијска која каже 'не' Макрону. Ово је прилика да са нашим савезницима пробудимо све и изградимо земљу европских народа", истиче Марин ле Пен, лидерка Националног фронта Француске.

Време центристичких странака и левице је прошлост – понављају лидери популистичких десничарских странака.

Скупови пред изборе за европски парламент одржани су и у Немачкој. Неки су уверени да њихово време долази. На завршном предизборном скупу у Минхену, немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је на опасност од национализма и подржала Манфреда Вебера да постане председник Европске комисије.

"Ми смо европски народ који обећава да ће наставити пут Жан Клод Јункера. Нећемо дозволити стварање бирократије. Ићи ћемо и корак даље – систематски ћемо проверити постојеће прописе и поништићемо 1.000 закона, прописа и уредби Европске уније", наглашава Манфред Вебер, председник Европске народне странке.

Резултати избора за Европски парламент биће познати сутра увече.

број коментара 0 Пошаљи коментар