Део Јужне Америке без струје, Аргентина и Уругвај потпуно замрачени

Квар на систему снабдевања електричном енергијом оставио је велики део Јужне Америке, укључујући Аргентину и Уругвај, без струје, док се на друштвеним медијима пише да су погођени и делови Бразила, Чилеа и Парагваја. У међувремену је за 34.000 грађана поново успостављена струја, док остали још увек чекају.

Аргентински систем интерконекције "срушио се" у недељу ујутру и тако прекинуо доток електричне енергије у целој земљи, а то је погодило и Уругвај, саопштено је из аргентинског секретаријата за енергију.

"Узроци нису одређени и истрага је у току", додаје се у саопштењу.

Аргентинска електроенергетска компанија "Едесур" написала је на Твитеру да је "огромна грешка у електричном интерконекцијском систему оставила Аргентину и Уругвај без струје."

Портпарол Едесура Алехандра Мартинез изјавила је да је у Аргентини потпуно замрачење и да је оно "без преседана".

"Ово је први пут да се тако нешто догодило у целој земљи", рекла је Мартинезова.

Наводи се да је "Едесур" у међувремену твитовао да је електрична енергија успостављена према 34.000 потрошача, а да процес враћања струје другим областима, укључујући и шире подручје аргентинске престонице Буенос Ајреса потрајати неколико сати.  

Уругвајски снабдевач електричном енергијом "У.Т.Е". саопштио је на Твитеру да је неисправност у аргентинској мрежи у оставила "целокупну државну територију" без струје.

На друштвеним мрежама кажу да се квар проширио на Чиле, Парагвај и јужни Бразил.

Возови подземне железнице били су парализовани, извештава аргентински сајт Инфобае, али да су летови полетали и слетали, јер су аеродроми радили на агрегатима.

"Едесур" је био један од првих који је упозорио на размере замрачења. "Еденор", предузеће које дистрибуира струју Буенос Ајресу и његовом предграђу, написао је објаву о томе сат времена касније на Твитеру.

Након тога је Секретаријат за енергију Аргентине рекао је да је у неким деловима земље започео рад на поновном укључивању струје, али да би обнова целог система "могла потрајати неколико сати".

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

@Кривац

Ја сам одмах посумњао на Иран али постоји и могућност да је гађана Венецуела па промашили. Или је Мадуро ту нешто чачкао?

(недеља, 16. јун 2019, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Ko je kriv?

Pitam se ko je kriv?
Rusi, Iran... ili ipak ti grozni Srbi?

(недеља, 16. јун 2019, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Najsigurnija distribucija je distribucija takozvana "prsten"

Juzna Amerika to nema i zato je distributivni sistem puko.
Cekalo se samo trenutak kad ce se to desiti. I desilo se.