Трамп продужио уредбу о повишеном степену упозорења за Западни Балкан

Председник САД Доналд Трамп продужио је одлуку о повишеном степену упозорења у вези са регионом Западног Балкана, која је на снази још од 26. јуна 2001. године, када ју је донео тадашњи амерички председник Џорџ Буш млађи, преноси "Глас Америке".

Тадашњи шеф Беле куће је потписао извршну уредбу број 13219 према закону о суочавању са неуобичајеним и великим претњама по националну безбедност и спољну политику САД, коју у овом случају представљају акције људи који се баве, помажу, спонзоришу или подржавају екстремистичко насиље у бившој Републици Македонији (која је сада Република Северна Македонија) и другим деловима региона Западног Балкана, или делима која се односе на опструкцију спровођења Дејтонског споразума у Босни или резолуције Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. на Косову.

Буш млађи је ту уредбу допунио у оној која носи број 13304, од 28. маја 2003. године, како би предузео додатне кораке у вези са делима која се односе на опструкцију спровођења Охридског споразума из 2001, у вези са Македонијом.

У обавештењу које је објавила Бела кућа, са потписом Трампа, наводи се да "дела особа које прете миру и међународним напорима да се стабилизује ситуација на Западном Балкану, укључујући и чинове екстремистичког насиља и опструкције, настављају да представљају неуобичајену и велику претњу националној безбедности и спољној политици САД" и да "због тога, степен повишеног упозорења проглашен 26. јуна и мере усвојене тог дана и после тога, а које се тичу тога, морају ефективно да се наставе и после 26. јуна 2019. године".

"Управо зато, у складу са чланом 202(д) Закона о Националним упозорењима (50 У.С.Ц. 1622(д)), продужавам за једну годину одлуку о повишеном степену упозорења у вези са Западним Балканом, проглашену у извршној уредби број 13219", наводи се у обавештењу које је потписао амерички председник Трамп.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

Logicno

S obzirom da je USA vojska jos od 1999 prisutna na istom, logicno da je opasno.

(уторак, 18. јун 2019, 21:41) - Боки [нерегистровани]

Околности

Узимајући у обзир у шта се све увалио, мислим да дотични нема појма шта је то потписао данас.