Могерини: Опција без нуклеарног споразума с Ираном ужасна

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже да је нуклеарни споразум са Ираном "и даље жив" иако се налази у најкомпликованијој фази од кад је потисан пре четрири године. Преостали учесници нуклеарног споразума с Ираном, након повлачења САД, не сматрају да кршење које чини Техеран представља значајно непридржавање споразума и нису назначили било какву намеру да покрену механизам који се на то односи, рекла је Могерини.

Према њеним речима за сада, ниједна од страна из споразума није сигнализирала намеру да покрене овај члан, што значи да нико од њих у овом тренутку, са подацима које су добилисмо од Међународне агенције за атомску енергију, непридржавање споразума од стране Ирана сматра значајним.

"Опција у којој нема нуклеарног споразума са Ираном била би ужасна за све укључујући и оне који су одлучили да се повуку из договора", оценила је Могерини.

Федерика Могерини је по завршетку Савета министра спољних послова ЕУ поручила да постоји јединство међу земљама чланицама када је у питању наставак рада на пуној примени нуклеарног споразума са Ираном као и на функционалности инструмента који се бави легитимном трговином са Ираном.

"Међународна заједница, чак и они делови који су сматрали да нуклеарни споразум није био ефикасан, сада подржавају Иран да настави да поштује споразум. Реалност је та да је овај споразум допринео томе да Иран не развије нуклеарно оружје. Дакле био је ефикасан и данас сви признају да нема алтернативе том споразуму", поручила је Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије је подсетила да је пуна примера нуклеарног споразума кључна за стабилност ситуације и избегавање ескалација у делу света који је "критичан за безбедност".

Могерини каже и да иако је у тешкој фази споразум о нуклеарном програму Ирана је и даље инструмет који се користи како би се решавала нуклеарна питање са Ираном.

"Постоје рационални разлози зашто би споразум требало да се сачува и које подржавају сви актери овог споразума, чак и они који нису део споразума", казала је Могерини.

Упитана да ли је требало да ЕУ чвршће реагује када су САД одлучиле да се повуку из споразума, Могерини је поновила да су ЕУ и САД "најбољи пријатељи и савезници", без обзира на то да ли се слажу по свим питањима.

"Понекада је корисније фокусирати се на позитивне ствари које ви можете да урадите него да улазите у расправе са неким ко се не слаже са вама", закључила је Могерини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Zastose plasite ?

Da neko ima sto vi imate i drzite sa tim ostatak Sveta koja neposedje nuklearno oruzje.Svaka drzava trazi svoju bezbednost a biceih jos ako nastavite sa takvom politikom.