Нетанјаху: Став ЕУ о Ирану подсећа на пропало предратно мирење са нацистима

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху осудио је одговор Европске уније на иранско кршење ограничења утврђених нуклеарним споразумом, оценивши да он подсећа на пропалу дипломатију вођену са нацистичком Немачком уочи Другог светског рата.

Видео-изјава израелског премијера објављена је након што је Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поручила да нико од страна које су остале у нуклеарном споразуму с Ираном потписаним 2015. не сматра повећано обогаћивање уранијума "значајним непридржавањем споразума".

"(То ме) подсећа на европско мирење из 30-их година прошлог века. И тада је, такође, било је оних који су забадали главу у песак и нису видели опасност која се приближавала", навео премијер Израела, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да је Нетанјаху нуклеарне пројекте Ирана често оцењивао смртном опасношћу по Израел и свет, док је Иран тврдио да не жели да направи нуклеарну бомбу.

"Чини се да има оних у Европи који се неће пробудити све док иранске нуклеарне ракете не падну на европско тло. Али, тада ће бити касно, наравно", упозорио је Нетанјаху.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 11:31) - Воронцов [нерегистровани]

Шта да ради Европа?

Требале би јој само нове избеглице са Блиског истока. Ваљда ће једном схватити да им је боље да имају мирне и безбедне регионе у окружењу него ратна попоришта ?

(уторак, 16. јул 2019, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

Izrael i Amerika

Da se njih samo pita u svijetu bi se vodio rat bez prestanka

(понедељак, 15. јул 2019, 22:19) - sinbad [нерегистровани]

Iran nije problem Evrope

Netanjahu bi nekako da namesti da izraelski problem - Iran - postane evropski i svetski problem. E pa imate jaku vojsku, mnoštvo najmodernijih aviona izvolite sami se obračunajte sa Iranom