ЕУ увела санкције Турској, Анкара не одустаје од нафте

Министри спољних послова 28 земаља чланица Европске уније усвојили су прву серију санкција Турској због истраживања налазишта гаса и нафте у водама код Кипра, на шта је званична Анкара одговорила да неће одустати од својих активности.

Шефови дипломатије земаља ЕУ навели су да ће обуставити разговоре с Турском о споразуму о авио-саобраћају, да ће да затражи од Европске инвестиционе банке да размотри кредите које даје Анкари и да ће смањити финансијску помоћ Турској наредне године, пренела је агенција АП.

Министри спољних послова нагласили су и да се ради на додатним "циљаним мерама" кажњавања Турске, која је започела преговоре о прикључењу Унији још 2005. године.

Лидери ЕУ у јуну су упозорили Турску да мора да обустави потрагу за гасом и нафтом око Кипра или ће се суочити са мерама ЕУ. Брисел је тада навео да турске нафтне бушотине крше суверенитет Кипра и међународне законе.

Турско министарство спољних послова одговорило је да одлуке ЕУ да ограничи контакте и финансирање Анкаре неће утицати на њену одлучност да настави своје енергетске активности у региону.

У саопштењу се наводи да то што ЕУ није споменула кипарске Турке у својим одлукама донесеним у понедељак, на састанку шефова дипломатија ЕУ, "показује пристрасност ЕУ што се тиче питања Кипра".

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да не треба посебно озбиљно схватати одлуке ЕУ о смањеним контактима и финансирању Анкаре због њених нафтних и гасних бушотина око Кипра. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Ludilo....

ovome ludilu od uvodjenja sankcija svakojakih ,svako svakome ,treba da se
zabrani ,....

(уторак, 16. јул 2019, 19:31) - Mislilac [нерегистровани]

Tri zemlje

Tri zemlje iz Eu mogu ekonomski da unište SAD, ali strah je strah!!!

(уторак, 16. јул 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

sve je jasno

turska vrsi ispitivanja vec dugo vremena i niko iz evrope nije reagovao tako ozbiljno na to a sada kada je kupila uruzje od rusije odmah sankcije i sada se vidi ko je glavni u evropi i ko komanduje evropom.

(уторак, 16. јул 2019, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

sta bi bilo

I posle neko kaze ''pa to su sve nato saveznici, oni ce braniti jedne druge ako zatreba itd''...A ne mogu u miru da se dogovore, lupaju sankcije jedni drugima...Sta bi tek bilo da se zarati...

(уторак, 16. јул 2019, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

turska

jos samo da puste milione migranata na EU.

(уторак, 16. јул 2019, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

wv

Šta li će turci iz folksvagena reći na to ?

(уторак, 16. јул 2019, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Dan posle dolaska s 400

Daaaa... radi se o busotinama...

(уторак, 16. јул 2019, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Nije prvi put

Nije prvi put da zavlace prste u tudje.