Урсула фон дер Лeјен нова председница Европске комисије

Тесном већином гласова у Европском парламенту, Урсула фон дер Лејен изабрана је за нову председницу Европске комисије и постала прва жена на челу те институције. У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу.

Немачка политичарка Урсула фон дер Лејен изабрана за нову председницу Европске комисије. За њу су гласала 383 од 733 присутна посланика Европског парламента. Европски парламент, иначе, укупно има 751 посланика.

Гласање је било тајно, убацивањем папира у кутије. Фон дер Лејенова је изабрана врло малом већином, добила је свега девет гласова више него што је било потребно да би имала већину за избор за председницу ЕК.

То значи да многи чланови и оних политичких групација које су званично обећале подршку Урсули фон дер Лејен нису гласали за њен избор.

У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу.

"Поверење које сте ми указали је поверење у уједињену и снажну Европу, од истока до запада, од југа до севера", рекла је нова председница ЕК, преноси Ројтерс

Указала је да је то велика одговорност и да њен посао почиње одмах.

"Радимо заједно и конструктивно како бисмо створили уједињену и снажну Европу", поручила је Фон дер Лејенова.

Фон дер Лејенова је претходно на дебати у Европском парламенту покушала да добије што ширу политичку групу различитих партија, а у говору је указала на неке своје приоритете.

Како би ту ширу подршку добила, говорила је о ургентности борбе против климатских промена, о потреби за социјално праведнијом Европом, мерама као што су минимална зарада на нивоу Европске уније, реформама институција, реформама миграционе политике и о потреби да се ЕУ чврсто држи владавине права.

Након проглашења Урсуле фон дер Лејен за председницу ЕК, следи избор нових комесара, а рад на томе почеће у наредним недељама како би у септембру и октобру сви комесари били представљени појединачно пред Европским парламентом и одобрени од парламентараца.

Нова комисија треба да почне са радом 1. новембра.

Новоизабрану председницу Европске комисије у високу политику је увела лично немачка канцеларка Ангела Меркел која ју је 2005. године представила врху Демохришћанске партије, а једно време била је виђена и као њена политичка наследница.

У неколико влада које је предводила Меркелова, Фон дер Лејенова је имала различите министарске позиције.

Рођена је у Бриселу и има 60 година, течно говори говори енглески и француски језик и мајка је седморо деце.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

Честитка

Надамо се да ће бити коректна и праведна у односима између ЕУ и Србије.

(уторак, 16. јул 2019, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Citajuci ove komentare..

Znaci ama niko nju ne poznaje u Srbiji. Do sada je imala samo 2 politicka polozaja. Prvi polozaj je kao ministarka za porodicu, a sada je kao ministarka odbrane.
A u ministarstvu odbrane je totalno zakazala. Cak se trazi istrazni postupak.

I ona kao najmocnija osoba u evropskoj uniji??

To je pocetak kraja evropskoj uniji

(уторак, 16. јул 2019, 21:52) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Cestitke. Dobar izbor.

(уторак, 16. јул 2019, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke!

Veoma vredna zena, poliglota, majka sedmoro dece.
I sada prva zena na celu EU! Svaka cast!

(уторак, 16. јул 2019, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Vrijedna i produktivna zena

G-dja Lejen ima sedmoro djece sto ce reci da je vrlo vrijedna zena i uz sve porodicne obaveze ona se bavi i politikom.Zato mislim da ce biti sposobna da odgovori svim zhtjevima novog radnog mjesta.A,politika EU se nece promijeniti ko god bio na njenom celu,to je jasno i u to ne treba sumnjati.

(уторак, 16. јул 2019, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Dobro za Srbiju

Ukoliko je to dobro za Srbiju vidjet ćemo