Ирански савет чувара: Заплена танкера је одговор Британцима

Заплена британског нафтног танкера представља одговор на улогу Британије у заплени иранског брода код Гибралтара, саопштио је Ирански савет чувара. Објављен видео-снимак заплене танкера "Стена Имперо". Париз и Берлин позвали на ослобађање танкера у Ормуском мореузу.

"Правила реципрочне акције је добро познато у међународном праву", рекао је портпарол Савета Абас Али Кадходаеи, а пренела агенција Фарс.

АП додаје да се Ирански савет чувара ретко оглашава оваквим поводима.

Међутим, када то учини, онда то одражава гледишта врховног лидера ајатолаха Али Хамнеја, који има последњу реч у иранским државним питањима.

Претходно је Техеран саопштио да је разлог заплене то што је танкер ударио ирански рибарски брод и није му помогао.

Немачка, Француска и Бахреин осудили су заплену и позвали Техеран да одмах пусти брод и морнаре.

"Позивамо иранске власти да у што најкраћем року ослободе танкер и његову посаду, као и да поштују принцип слободне пловидбе у Заливу", саопштило је француско Министарство иностраних послова које је изразило забринутост и позвало на смањење тензија на том подручју.

Сличан позив иранским властима упутило је немачко Министарство иностраних послова, наводећи да је нова ескалација напетости "веома опасна" за то подручје.

Гибралтар, који је прекоморска британска територија,  задржао је пре две недеље ирански супертанкер "Грејс 1" због сумње да носи сирову нафту за Сирију, кршећи санкције Европске уније против те земље. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

Čudo

A što nisu Nemačka,Francuska.....osudili otimanje Iranskog tankera... Dušan

(субота, 20. јул 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Ja bih

rekao da ovakve stvari radi jedna neozbijna zemlja.Putin nije Turskoj oborio avion (reciprocitet) več im prodao, za sada, sistem. 

(субота, 20. јул 2019, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

Rekao bih...

Tako to radi ozbiljna zemlja.