Британија шаље нуклеарну подморницу у залив

Британска морнарица шаље нуклеарну подморницу у Персијски залив, након што је Иран запленио британски нафтни танкер.

Британски Експрес преноси да ће подморница имати одбрамбену улогу, користећи своју софистицирану опрему за прикупљање тајних електронских обавештајних података.

Подморница класе "Астуте", једна од најновијих, тешка 7.400 тона, моћи ће да бележи кретање и пренос гласа до 200 миља удаљености, њена опрема може да пресретне и преузме све разговоре, а укрцани су и специјалисти лингвисти.

Како се наводи, пажњу ће фокусирати на иранску луку Бандар Абас, у којој се налази британски танкер "Стена имперо" са 23 члана посаде.

Британски министар спољних послова Џереми Хант изјавио је да бродови Велике Британије морају бити заштићени.

Хант је изразио "екстремну разочараност" у телефонском разговору с иранским колегом Мухамедом Џавадом Зарифом због заплене британског нафтног танкера у Ормуском мореузу.

Иран је објаснио да је 20. јула запленио британски танкер "Стена имперо" због тога што је учествовао у судару са иранским рибарским бродом.

Британски танкер наводно је оштетио рибарски брод, а затим није одговорио на позив малог брода за узбуну.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 22:45) - maca [нерегистровани]

Maaa

Ima Iran da im zapleni i tu podmornicu. Nisu oni vise sto su bili.

(понедељак, 22. јул 2019, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Sjajno

Siguran sam da će Iranski mornari sa podmornica klase Varšavjanka (Paltus) biti oduševljeni novim igračkom koju im šalju englezi. Da podsetim, na zapadu Varšavjanku znaju kao "crna rupa", i ne zbog boje...