Тридо ће у кампањи морати да се бори против Аладина

Прва фотографија Џастина Тридоа маскираног у црног Аладина објављена је у среду. За неколико сати испливало је још фотографија, а уследило је и извињење канадског премијера. Да ли ће то утицати на изборе који се одржавају за свега пет недеља?

За сада су објављене три фотографије и један видео-снимак Џастина Тридоа са "расистичком шминком", наводи канадска мрежа Си-Би-Си.

Све је покренуто када је часопис Тајм објавио фотографију из годишњака ванкуверске приватне школе из 2001. године. На забави са темом "Арапске ноћи", Тридо се маскирао у Аладина, са турбаном и црним лицем.

На питање репортера Си-Би-Сија да ли је било још сличних инцидената, Тридо је одговорио да – јесте. На такмичењу талената у средњој школи маскирао се у Харија Белефонтеа и певао "Day O". И тада је био прерушен у црнца.

Канадски премијер је одмах одржао хитну конференцију за новинаре и извинио се.

"Преузимам одговорност за моју одлуку да то учиним. Није требало то да урадим", поручио је Тридо.

"Требало је да знам боље. Тада нисам мислио да је то чин расизма, али сада признајем да је то био расистички потез и искрено се кајем", рекао је Тридо новинарима.

За сада остаје у изборној трци 

Тридо је у тесној борби с конзервативним лидером Ендруом Широм уочи савезних избора заказаних за 21. октобар.

Он није директно одговорио на питање да ли ће се повући из изборне трке. "Наставићу да радим оно што је потребно како бисмо наставили да се крећемо унапред", рекао је Тридо.

Политички аналитичари сматрају да би његова либерална партија била у великом проблему када би се он повукао из трке.

Један од аналитичара Метју Керби тврди да не би било довољно времена да се формално изабере нови лидер.

"Стратешки, била би ужасна идеја да се брод остави без капетана и да се призна пораз уочи дана за гласање", рекао је Керби.

Шта кажу његови противници

Лидер конзервативаца Ендру Шир је након објављивања фотографија рекао да је изузетно шокиран и разочаран.

"Имати црно лице је отворено исмевање и расизам. Те 2001. године то је било подједнако расистички као и данас, 2019. године", рекао је Шир.

"Канађани су вечерас могли да виде некога ко не уме да просуђује и ко нема интегритет и ко није способан да управља нашом државом, поручио је Шир.

Лидер Нове демократије НДП Жагмет Сињ сматра да је Тридоово понашање проблематично и увредљиво:

"Мислим да он за то треба да одговара. Мислим да треба да одговори на питање зашто је то урадио и шта то говори о томе шта он мисли о људима који се због боје своје коже суочавају са изазовима и препрекама у својим животима."

Шокирана је била и лидерка Зелене партије Елизабета Меј. Ипак, она не верује да је Тридо расиста.

"У том тренутку у његовом животу, могу рећи да је био несвесни расиста. Не бих данас рекла да је човек којег познајем расиста. Међутим, не бих могла да помислим ни да таква фотографија постоји", рекла је Мејова.

У Блоку за Квебек су уверени да Тридо није расиста, али да чињеница да није предвидео овакву ситуацију показује да нема довољно квалитета да предводи државу из Г-7.

У Народној партији наводе да је он највећи лицемер у земљи.

Либерали уз свог лидера

Из Либералне партије је потврђено да је Џастин Тридо на тим фотографијама и снимку, али нису издали званично саопштење.

Грег Фергус, црни либерал који је на изборној листи, сматра да Тридоу треба да се суди према одличним резултатима које је постигао у промоцији једнакости и разноликости, а не према ономе што се десило пре 20 година.

Кетрин Меккена, која је била министарка за климатске промене, рекла је да је Тридо био направио грешку, али да не би била са њим на изборној листи да не верује у њега. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

@Idiotizam

Твој коментар одговара твом наслову, каква колонијална зависност какви бакрачи.
Канада је једна лепа, економски напредна земља, са изузетном социјално-здраственом политиком (за разлику од Америке) и њене везе са Британском круном су формалне као и Аустралије. Народ једноставно осећа блиске везе са блиским рођацима из УК, не видим у томе проблем.
У Аустралији је чак и био референдум пре 20 година да се Аустралија прогласи републиком и републиканци су глатко изгубили, победили су монархисти, није Британија одлучивала него Аустралијанци.
Иначе овде не видим никакав расизам, једноставно “политичка коректност” је отишла у крајност.

(субота, 21. сеп 2019, 12:40) - Vlado Subotic [нерегистровани]

Idiotizam

Mali Trudo je svakako covek bez licnog ubedjedja ili karizme da predvodi jedan kolonijalni svet u svetlu politicko korektnu buducnost. Sto bi rekli, covek-sarlatan. Ali takav je kanadski svet. Znam pouzdano jer sam poslovno, ali ne i emotivno vezan za taj svet. Od nevinog prerusavanja u kojekave likove bilo koje boje, mnogo je opasnija kanadska kolonijala zavisnost i politika engleske krune

(субота, 21. сеп 2019, 11:40) - Далибор [нерегистровани]

Расизам

Има ли у западном свету данас нешто што није расизам? Нема везе што им деценијама владају исте властелинско-политичке породице, битно је у кога се прерушио на маскенбалу у средњој школи.

(субота, 21. сеп 2019, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Ma...

Svi su oni tamo budaletine. Doduše bogate, ali ipak budaletine. Kakve gluposti, mislio sam da su Kanađani pametniji od Amerikanaca.
Kako li bi tamo okarakterisali ovakav stav... predrasuda, govor mržnje, šovinizam, ksenofobija, rasizam...?

(субота, 21. сеп 2019, 08:00) - Bojan Nikolic [нерегистровани]

?

Ovaj savremeni svet potpuno je šiznuo. Pre dvadeset godina čovek se na maskembalu maskirao kakogod, i sad je to rasizam. I još mora da se izvinjava!? Za šta? Arapske noći, on je crni Aladin, ne vidim šta je tu rasizam?

(субота, 21. сеп 2019, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Evo ja stvarno ne razumem

Kako ovo može biti rasizam.