Џонсон: ЕУ конструктивно одговорила на мој предлог

Британски премијер Борис Џонсон апеловао је на посланике да подрже његов предлог за Брегзит и оценио да план представља компромис.

Борис Џонсон је изјавио да још није донета коначна одлука о изласку Велике Британије из Европске уније, али да је Унија конструктивно одговорила на његов предлог новог споразума.

Џонсон, који у у парламенту представља свој предлог за Брегзит, навео је и да је имао конструктивне разговоре с немачком канцеларком Меркел, ирским премијером Леом Варадкаром и председником Европске комисије Жан Клод Јункером.

Апеловао је на посланике да подрже његов план, према коме би Северна Ирска остала у јединственом европском тржишту робе, али би напустила царинску унију, и поручио да план представља компромис.

"Циљ моје владе је увек био да изађемо са споразумом и ови конструктивни и разумни предлози показују нашу решеност. Они не пружају све што бисмо желели, али представљају компромис. Не желећи да будемо заробљени, не мењајући позиције, направили смо помак. То је истински покушај да се премости јаз", истакао је Џонсон.

Поновио је да ће, ако договор не буде постигнут, Британија напустити Европску унију 31. октобра без споразума.

Са друге стране, лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин оценио је да су Џонсонови предлози нереални и штетни.

"Претходних месеци премијер је покушавао да обезбеди консензус у парламенту и у ЕУ, износећи нереалне предлоге за које је знао да неће бити прихваћени ни овде, ни у Бриселу. Његови предлози штете целој привреди Велике Британије, посебно Северној Ирској и нарушавају споразум Северне Ирске и Велике Британије", рекао је Корбин.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. окт 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Veoma konstruktivno

Koliko malopre pročitao, iz Evrokomisie mu se poručilo da odgovornost i posledice za izlazak bez dogovora snosiće Engleska i englezi sami, a Evropska Unija uopšte ne planira da preuzme nešto od toga.