Расте број жртава тајфуна "хагибис" – излиле се реке, 60.000 домова без струје

У налету тајфуна "хагибис" у Јапану су, према последњим информацијама, погинуле најмање 53 особе, а спасилачке екипе настављају потрагу за 16 несталих, пренео је "Кјодо".

Тајфун "хагибис" је проузроковао значајну штету у централним и северним деловима Јапана, а хиљаде кућа је поплављено или оштећено.

Јапански премијер Шинзо Абе је најавио да ће влада формирати специјални тим који ће укључити званичнике из различитих министарстава који ће се бавити решавањем последица тајфуна, што подразумева и пружање помоћи људима који су измештени.

"Наш одговор мора бити брз и примерен", рекао је Абе, истичући да се многи воде као нестали, а штета велика, пренео је АП.

У ударима тајфуна повређено је најмање 100 особа, а око 38.000 људи је евакуисано из својих домова, навео је Кјодо.

Хагиби је донео рекордне количине кише, због чега се за само 48 сати излило чак 20 река.

Спасилачке екипе претражују подручје око набујалих река и клизишта у потрази за несталима, власти упозоравају да су могуће нове падавине, пренео је АП.

Тајфун "хагиби" изазвао је велике налете кише и јаке ветрове током викенда, када је поплављено и оштећено више хиљада домаћинстава, а велики део главног острава оставио без струје.

Саопштено је да је око 60.000 домова још без струје у Токију и оближњим префектурама, а железница је саопштила је да је железнички саобраћај ограничен на градове Нагано и Токио.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Japan

mnogo opasna ostrva, zemljotresi, cunami oluje...ali taj narod ima u sebi usadjeno kolektivno ponasanje. Prvo kolektiv pa onda pojedinac.