Русија неће дозволити сукоб турских и сиријских снага

Специјални изасланик руског председника за Сирију Александар Лаврентјев изјавио је да потенцијални сукоб турских и снага сиријске владе није ни у чијем интересу и да Москва тако нешто неће дозволити.

Александар Лаврентјев је рекао да би такав сукоб био неприхватљив, преноси Тас.

Демантовао је и наводе да је Москва дала "зелено светло" за турску операцију у Сирији, истичући да је Русија "увек сматрала да је војна операција у Сирији неприхватљива", преноси АП.

У изјави руским медијима потврдио је да су курдски лидери и представници сиријске владе разговарали прошле недеље у руској војној бази Хмејмим, наводећи да му није познато који су резултати тог састанка.

Лаврентјев је рекао и да се Русија нада да ће америчке снаге напустити Сирију, али да је тренутно тешко проценити да ли ће се то десити.

"Сви се надамо да ће америчке снаге, пре или касније, напустити Сирију", рекао је Лаврентјев, пренео је Тас.

Према његовој оцени турска операција је заправо охрабрила Курде да разговарају са сиријском владом, изразивши наду да би успешан дијалог Курда и Дамаска могао да буде "велики корак ка поновном успостављању сиријског суверенитета, територијалног интегритета и независности".

Лаврентјев је казао и да је Русија увек улагала одређен напор у посредовању у том правцу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 18:58) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Prihvatamo,,,,i nadamo se.......

Dobre Novosti,dobar potez od Rusije,, pa vidicemo

(уторак, 15. окт 2019, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Trampovizija

Tramp je uradio niz dobrih koraka za Rusiju u smislu razbijanja decenijskog homogenog hegemona. Unio je pometnju u NATO i G7. Zakuvao sa EU i Turskom. Prepustio Siriju. Ne ide prezestoko u Venecueli. Pitanja Ukrajine i direktnog konfrontiranja sa Moskvom gurnuo u totalni medijski zapecak. A pre njega se pricalo samo o tome. Dakle Rusija iz njegovog mandata izlazi dosta bolje pozicionirana

(уторак, 15. окт 2019, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Kao prvo Rusija se, za razliku od drugih, svojim autoritetom ne baškari na sve strane kao paun. Kao drugo, ne prave obično i prazna obećanja, pa verovatno imaju nešto na umu kad kažu da hoće da spreče konflikt. Detalji se uglavnom ne tvituju, kako opet neki drugi rade. 

(уторак, 15. окт 2019, 16:40) - Воронцов [нерегистровани]

Наравно да би био катастрофалан сукоб Турске и Сирије и то је противно сваком разуму

Курде је САД охрабрила на сепаратизам од Сирије, а онда их напустила. Курди никада ни за коју страну силу нису били од стратешког значаја ( некад су одлучујућу улогу имале Британија и Француска) и зато их само употребе када им требају, а после дигну руке од њих.

(уторак, 15. окт 2019, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

Nije dala "zeleno svetlo"

Mogla je svojim autoritetom da spreci.