Луксембург, без зеленог светла за Северну Македонију и Албанију

Савет министара ЕУ није се сагласио о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, саопштила је после састанка Тити Тупараинен, министарка спољних послова Финске.

Тупараинен је рекла да ће председник Европског савета Доналд Туска ставити ово питање на дневни ред самита европских лидера у четвртак или петак у Бриселу.

Комесар за проширење, Јоханес Хан је изразио жаљење што је Савет министара пропустио прилику да донесе јасну одлуку о отварању преговора.

"Ово није био тренутак славе за ЕУ, мада не желим да кривим било кога", рекао је Хан, додајући да се нада како ће лидери ЕУ на самиту исправити ову одлуку.

Огромна већина земаља чланица прихватила је по трећи пут у 15 месеци препоруку Европске комисије да отворимо преговоре. Жалим што то нисмо учинили. Ово није нешто на шта можемо бити поносни. Свако даље одлагање угрожава наж кредибилитет у региону и настојања да будемо јачи играч на глобалном плану", рекао је Јоханес Хан.

Главне препреке отварању преговора са две балканске државе били су Француска и Холандија. Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани.

У пракси, овај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

Одлуку о овом питању мораће да донесу лидери ЕУ на самиту крајем недеље у Бриселу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 19:53) - Djekna [нерегистровани]

Obećanje EU

Nama su obećali članstvo čim isporučimo Miloševića u Hag.

(уторак, 15. окт 2019, 19:32) - milan lala [нерегистровани]

EU-rupa

O......... severna makedonija , sramno nikad zabelezeno u istoriji , promenuste ime drzavi i narodu za clansku kartu koju nikad necete dobiti . A njima ne pada na pamet da nikog onas pravoslavnih iz bivse YU prime u njihovu EU-ropu. Navuce vas Zaev da glasate za njega, a on sa albancima .  

(уторак, 15. окт 2019, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Sta bi ovo ?

Pa dadose ljudi sve,ponistise referendum....i.... nista.

(уторак, 15. окт 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Kao da idila polako prolazi...

Ova odluka Savjeta Ministara EU moze znaciti i prekid idile izmedju EU politicara i Albanaca i njihovog nastojanja da prave Veliku Albaniju i time zapocnu novi haos na Balkanu.

(уторак, 15. окт 2019, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Junaci i Svetli Primer

Ha, ha, ha, a do pre par meseci je nova Severna Makedonija bila junak Balkana sa Grckom i svetli primer, kako su pokusavali da "ohrabre" Beograd i Pristinu da postignu njihov dogovor. Dobicete ovo i ono, bice ubrzano vase integrisanje tj. pristupanje EU itd. Jedino ce postici ulazak u NATO, jer time predaju svoju nezavisnost i teritoriju njima, znaci korist ima neko drugi, a ne makedonski narod.