Дебата демократа у САД без јасног победника – сви једногласни о опозиву Трампа

Тросатна дебата свих демократских кандидата за председничке изборе 2020. године и даље није донела јасног фаворита који ће се супротставити актуелном председнику Сједињених Држава Доналду Трампу. Иако су изнели озбиљне разлике у погледу главних унутрашњих питања, попут реформе здравственог осигурања и висине пореза за најбогатије Американце, сви кандидати су били једногласни да је неопходно покренути процес и опозвати председника Трампа.

Наравно, ту врсту наратива предводио је бивши потпредседник Џозеф Бајден, чији сина Хантера су републиканци означили као некога ко је позицију свог оца користио за добијање уносних послова у Украјини и Кини.

"Мој син је јасно изјавио да није учинио ништа незаконито, осим што је можда несмотрено користио своје познато презиме", рекао је Бајден.

Можда најоштрија је била сенаторка из Минесоте Ејми Клобучар, која је истакла како Трампова уцена украјинског председника Володимира Зеленског, да неће добити војну помоћ ако његова држава не покрене истрагу против Бајденовог сина, није учинила Америку него Русију поново великом.

Релативно дисонантани тонови дошли су од бизнисмена Ендруа Јанга и чланице Представничког дома са Хаваја Талси Гебард, који су упозорили да претња опозивом Трампа не сме да буде једина порука демократа у предизборном периоду.

"Када говоримо о њему, ми губимо. Потребно је да представимо своју визију", рекао је Јанг.

"Ако је опозив вођен искључиво ултрадемократским интересима, то ће додатно поделити ионако екстремно подељену државу", упозорила је Гебардова.

Оштра полемика водила се и око пореске политике. На мети напада нашла се сенаторка Елизабет Ворен, која сматра да је неопходно драстично опорезовати милијардере у Америци, док су јој неки од панелиста замерили због недостатка идеје на који начин да финансира здравствено осигурање и што покушава да драконски казни чак и оне који своје милионе и милијарде зарађују кроз легалне финансијске токове и послове.

Главна спољнополитичка тема била је инвазија Турске на Курде на северу Сирије и одлука председника Трампа да повуче све америчке трупе.

Сви кандидати су готово једногласно осудили такав потез, истичући да је председник Трамп издао своје савезнике који су жртвовали хиљаде живота у борби за уништење Исламске државе, док је једино Талси Гебард позвала на, како је рекла, окончање сулудог рата за смену режима у Сирији.

У првим оценама после дебате истиче се овог пута нема јасног победника, али да су два главна кандидата, Џозеф Бајден и Елизабет Ворен, имали сигурне наступе, док су можда неке додатне проценте покупиле Ејми Клобучар и Талси Гебард.

Ово је вероватно била прва и последња дебата у којој су учествовали сви председнички кандидати демократа, пошто се очекује да ће најмање троје или четворо њих после овога одустати од даље трке, што због мале подршке, што због недостатка новца за даљу кампању.

Следећа дебата заказана је за 20. новембар.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 16. окт 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Imaju oni ideju ali ne zele javno da je izgovore a to je da je njihova demokratija za ratne opcije i smeta im Trampov nacin vodjenja americke politike. Ako pobede demokrate evo nama sirom sveta novih ratova.Sam Bajden je jedan od zagovornika ratnih opcija.Eto sad vidimo ko su i sta su americke demokrate .

(среда, 16. окт 2019, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

"несмотрено користио своје познато презиме"

Valjda to ima svoje ime.

(среда, 16. окт 2019, 09:54) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Naivni smo.....

Dali vredi uopste misliti ili baviti se Americkom politickom sistemu,,njihov sistem izbora igra samo
moc i snaga bogatstva,tamo se otvoreno kupuju i prodaju glasovi kongresmena a ne naroda,,U poslednje i zbore Repub. i Tramp dobilisu milion i dvesto hiljade MANJE glasova od Demokrate H.Klintone i na kraju Tramp ipak postao predsednik..Gde je pravda i prava demokratija??..

(среда, 16. окт 2019, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

napadaju trampa

pa zato je tramp i pobedio jer ovi samo njega napadaju i cela kampanja im se vrti oko trampa, nemaju nikakav program niti ideju sta ce bolje da urade od njega

(среда, 16. окт 2019, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Tipično za "demokrate"

Nemaju čime da osvoje glasove, nemaju nikakve ideje, nego se vrte oko jednog te istog. I fokus, kao i sve balkanske stranke, stavljaju ne na to koliko su oni dobri (jer i nisu) nego koliko je konkurent loš. I uvek je sa njima tako bilo. Vraćaju se svemu što su govorili njihovi kandidati koji su pobeđivali na izborima, posebno Obama, jer računaju da ljudi njega još nekako i pamte. Pritom, te iste "demokrate" su bile na vlasti dugi, dugi niz godina i mogli su odavno da urade sve to što sada pominju, ali nisu. Zašto nisu? Isto kao kod nas. Tramp će na sledećim izborima da ih razbije k'o zvečku. Jedini je američki predsednik unazad puno godina koji je nastavio da se zalaže za sve (ili najbitnije) iz predizborne kampanje, a pritom nije pokrenuo nijedan novi rat i čak je smanjio učešće u postojećim. "Demokratama" su ratovi glavni izvor prihoda, pa ne mogu ovo da podnesu.