Тајм: Сведочење које доводи у питање истрагу против Трампа

Главни саветник украјинског председника, Андриј Јермак довео је у питање ваљаност изјава кључних сведока у поступку опозива Доналда Трампа, наводећи да са америчким званичницима није разговарао о условљавању помоћи САД.

"Наравно, сада када гледам телевизијске емисије, често се помиње моје име и видим људе које препознајем, са којима сам се састајао и које знам... То је њихово мишљење, посебно ставови које су иознели под заклетвом. Имам своју истину и знам оно што знам", рекао је Јермак магазину Тајм.

Јермак, чије се име на десетине пута понавља у сведочењима у вези са опозивом Доналда Трампа, учествовао је у великом броју састанака који су у центру пажње овог процеса.

Саветник украјинског председника је, такође, довео у питање ваљаност сведочења америчког амбасадора при ЕУ Гордона Содланда, који тврди да је Јермаку у четири ока рекао да "америчка помоћ неће бити настављена" док Украјина не објави почетак истраге о два случаја у која су наводно умешани Трампови политички ривали.

Демократе у Представничком дому Конгреса САД представиле су у уторак званичне оптужбе за импичмент Доналда Трампа, чиме ће се убрзати важно гласање о томе да ли ће се опозвати амерички републикански председник. Трамп је одговорио да је почео "лов на вештице". 

Содланд је сведочио о догађајима који су пратили састанак украјинског председника Володимира Зеленског и потпредседника САД Мајка Пенса почетком септембра у Варшави.

"Рекао сам господину Јермаку да верујем да неће доћи до наставка помоћи све док Украјина не предузме неку врсту акције о стварима о којима смо недељама разговарали", наводи се у сведочењу Гордона Содланда.

Два случаја о којима амерички амбасадор говори су тврдње да је Украјина помогла кампању Хилари Клинтон на председничким изборима 2016. године и расветљавање улге Хантера Бајдена у украјинском "Бурисма холдингу" у време док је његов отац био други човек Беле куће.

Јермак, пак, има сасвим другачије сећање о тим догађајима.

"Гордон и ја никада нисмо остали насамо. Док сам излазио, налетели смо један на другог у ходнику код лифта. И сећам се, а са мојим памћењем је све у реду, да смо разговарали како је састанак добро протекао. То је све о чему смо причали", рекао је Јермак.

Одговарајући на тврдње украјинског саветника, Сондландов адвокат је рекао да "амбасадор остаје при ранијој изјави и да неће даље коментарисати".

Содландове изјаве донекле су се мењале како је време пролазило, пише Тајм, наводећи да је у октобру рекао да није знао ништа о условљавању помоћи Украјини, али је месец дана касније обзнанио детаље разговора са Јермаком.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Ko vlada Amerikom?

Mnogi misle da Amerikom vlada Predsjednik, Senat, Kongres, ali to nije tacno. Amerikom vladaju mocnici iz sjenke koji postavljaju Predsjednike i koji treba da budu poslusni ili kooperativni, kako se to kaze. Predsjednik Tramp nije iz reda onih poslusnih kao sto su bili Busevi, Klintonovi, Obama i zato je pod pritiskom da napusti Bijelu kucu.
Mocnici iz sjenke upravljaju cijelom ekonomijom SAD, bankama, fabrikama oruzja, pa cak i Federalnim rezervama (FED) gdje se stampaju dolari,c esto i bez pokrica i prodaju se drzavi uz male kamate, a drzava prodaje bankama te iste dolare sa malo vecim kamatama. Dakle, Predsjednik nema uvid u stampanje dolara u SAD, to rade mocni bankari i industrijalci, a znamo da drzavom vlada onaj u cijim su rukama pare. Hoce li Predsjednik tramp izdrzati sve pritiske oligarhije ostaje da se vidi.

(уторак, 10. дец 2019, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

Sasvim je izvesno

Sasvim je izvesno da danas možete da kažete bilo šta o bilo kome. Tačno, netačno, uopšte nije važno, važno je da vi možete da lažete koliko vas god volja i da na tome gradite sledeću laž, pa sledeću... i onda vas otkrije Kolumbo.

(уторак, 10. дец 2019, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Pritisla ga CIA

Naravno da je menjao svoje izjave jer u USA vlada CIA,a ne americki predsednik,koji nema sposobnost da naredjuje americkim generalima vojske i policije ,koji su se odavno odmetnuli od svake civilne kontrole,toliko o americkoj demokratiji...Pa oni ne dozvoljavaju visestranacki sistem ,vec samo republikance i demokrate,a za komuniste ne sme ni da se pomen..Ceo sistem u USA je los i ceka se samo objava da USA vise nije vladar cele planete...Sve je radio pod pretnjama CIAe,tako su radili i nama i svim slobodoljubivim ljudima....