Убијени хуманитарни радници који су месецима држани као таоци у Нигерији

Наоружана група која је пре пет месеци отела хуманитарне раднике на североистоку Нигерије тврди да је убила четири таоца, саопштила је међународна хуманитарна организација Акција против глади.

Шесторо људи отето је у јулу недалеко од града Дамасак, у нигеријској држави Борно, где су активни исламистички побуњеници, пренео је Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је Исламска држава провинције западне Африке, која се одвојила од милитанне групе Боко Харам, постала доминантна исламистичка група у региону, не наводећи, међутим, ко стоји иза отмице и убиства талаца.

Боко Харам је, иначе, пре десет година покренула ислимистичку побуну у региону, током које је око 30.000 људи изгубило живот, док је два милиона морало да напусти своје домове.

Организација Акција против глади саопштила је да је отето троје њених запослених и троје запослених у нигеријском Министарству здравља.

Та хуманитарна организација је у септембру саопштила да је убијен један од отетих, док је данас навела да је убијено још четворо од преосталих петоро талаца.

"Акција против глади најоштрије осуђује последња убиства и изражава дубоко жаљење што њени позиви за ослобађање талаца нису уродили плодом", наводи се у саопштењу.

Акција против глади уједно је позвала на "тренутно ослобађање" последњег преосталог таоца, запосленог те хуманитарне организације.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Humanitarne organizacije

Sećam se.