Оптуживао Клинтона, а сада брани Трампа

Кен Стар и Роберт Реј, независни тужиоци у процесу опозива Била Клинтона, биће део тима који ће бранити Доналда Трампа на суђењу пред Сенатом које је заказано за уторак.

Најистакнутије име међу Трамповим браниоцима јесте Кенет Стар, бивши независни тужилац чија је истрага утабала пут за покретање процеса опозива бившег председника Била Клинтона 1998. године, преноси Ројтерс.

Стар је средином деведесетих добио задатак да истражује Клинтонове некретнине, али је његова истрага проширена како би укључила Клинтонову везу са Моником Луински, која је радила као стажистикиња у Белој кући.

Представнички дом је тада изгласао Клинтонов опозив, али је Сенат одлучио да он остане председник САД.

Стар је био председник Универзитета Бејлор у Тексасу, али је поднео оставку 2016. године због критика начина на који се ова установа односи према пријавама за сексуално узнемиравање.

Пат Чиполоне ће предводити одбрану Доналда Трампа пред Сенатом. Агресивно је бранио председника током саслушања за опозив, а одбијао је да представи документе и да доведе сведоке које је позивао Конгрес.

Џеј Секулов, Трампов приватни адвокат, помоћи ће у вођењу одбране америчког председника. Секулов је унајмљен током саслушања специјалног саветника Роберта Милера у вези са истрагом о мешању Русије у председничке изборе 2016. Осим тога, био је укључен и у друге случајеве који су се водили против Трампа, укључујући и суђење за скривање пореских пријава.

Гласао за Хилари, а написао књигу против Трамповог опозива

Поред њих, Трампа ће бранити и Алан Дершовиц, који је познат по томе што је био адвокат америчког рагбисте О Џеја Симпсона, који је 1995. године оптужен да је убио своју супругу и њену пријатељицу. Дершовиц је био и правни заступник бизнисмена Џефрија Епстајна, који је прошлог лета извршио самоубиство.

Иако је, како је сам рекао, гласао за Хилари Клинтон на изборима 2016, у међувремену је постао један од најважнијих бранилаца Трампа на кабловским телевизијама, а написао је и књигу која се супротставља Трамповом опозиву.

У Трампову одбрану укључен је и Роберт Реј, наследник Кенета Стара у случају Била Клинтона. Реј је написао извештај о истрази Клинтона у вези са Моником Луински, а такође је одбио да процесуира Клинтона за ометање истраге, што је објављено дан пред крај Клинтоновог мандата 2001. године.

Трампа ће пред Сенатом бранити и адвокати Беле куће Мајк Пурпура и Патрик Филбин, Трампова саветница Пем Бонди, која је бивши главни тужилац Флориде, као и републикански конгресмени Џим Џордан из Охаја и Џон Ретклиф из Тексаса.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

Opoziv predsjednika

Opoziv predsjednika ovako kako je predvidjeno americkim ustavom je samo za naivne da povjeruju da ce bilo kad djelovati tj. uspjeti smjeniti predsjednika koji je na vlasti. 2/3 (dvije trecine) glasova u senatu treba za to tj. 67 od 100 senatora da glasa za opoziv. U ovom slucaju 20 republikanskih senatora trebali bi da se pridruze demokratama da bi se to ostvarilo! Iako svi znaju da je predsjednik prekrsio zakon svi republikanci ce pod zakletvom opet biti protiv smjenjivanja. Cista besmislica uopste pokretati postupak opoziva pod ovakvim pravilima.