После пожара стигла киша у Аустралију, сад се боре са поплавама

Источни део Аустралије, који се од септембра бори са шумским пожарима, погодиле су поплаве проузроковане великим падавинама.

Јаке олује погодиле су делове Викторије, Новог Јужног Велса и Квинсленда, аустралијских држава које су највише биле погођене шумским пожарима. Ове државе се због великих падавина сада суочавају са поплавама, јавља Ројтерс.

Због падавина, у Квинсленду су главни путеви затворени, а делови Новог Јужног Велса остали су без струје.

"Јаке и интензивне падавине престају, али се током викенда и даље могу очекивати пљускови са грмљавином", објављено је на Твитер налогу Метеоролошког бироа Квинсленда.

У јужним деловима Квинсленда забележене су падавине које су три пута веће од месечног просека. Већа штета није пријављена, иако су нека насеља поплављена, а многи паркови и туристичке атракције су затворени.

Ватрогасци у Новом Јужном Велсу су се обрадовали падавинама, а како су навели на Твитеру, киша ће им помоћи у контроли 75 пожара у овом делу Аустралије, од којих 25 још није локализовано.

Упркос падавинама, у Викторији се и даље боре са пожарима, али и димом насталим због кише. Ватра и даље гори у планинском делу државе, а због пожара је наређена евакуација острва Френч, на којем живи нешто више од 100 људи.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

naravno

Pa to je normalno. Zemlja je suva i ne moze da upija vodu. Zato dolazi do poplava.

(субота, 18. јан 2020, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

Extremno vreme

ide iz jedne krajnosti u drugu, da li je covek uzrok tome ili se to desavalo uvek ciklicki na planeti Zemlji. Dok je ranije za promene klime bilo potrebno daleko duze vreme danas se desava ubrzano, suma sumarum, uzrok je ipak covek koji u svojoj pohlepi i gramzljivosti ne misli na svoju decu, unuke i praunuke, na pokolenja koja dolaze. Pitam se u zadnje vreme je li covek najveca greska prirode jer ga je priroda stvorila da je intelektualno - pronalazacki bez premca ali je covekova narav pohlepnoegoisticna i destruktivna i unistava sve oko sebe, zemlju, vodu i vazduh.

(субота, 18. јан 2020, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Priroda? Razmislite ponovo.

Ljudi, ni dugoročni klimatski ciklus, ni lokalna klima u toku u jednog dana više nije bez uticaja čoveka, bilo da je reč o neposrednom uticaju namenske tehnologije ili posrednom, kao posledici upornog korišćenja fosilnih goriva. Ukratko, klima jednostavno više nije čisto prirodna pojava. Što se kiša u Australiji tiče, neka podignu ruku oni koji i dalje misle da su poplave posle požara slučajna pojava, ili da su rekordno niske temperature neposredno posle rekordno visokih rezultat prirodnih klimatskih ciklusa.

(субота, 18. јан 2020, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

e

priroda je to,ko zna zasto je to bilo dobro i zasto se to desilo...cudni su puti G ospodnji...